Διαβάστε το σε 5 λεπτά

Φύλο, ηλικία και αναζήτηση εργασίας μέσω του MyJobNow

Το MyJobNow κλείνει ένα χρόνο ζωής και πάνω από 100.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να βρουν δουλειά. Έχοντας στη διάθεσή μας ένα αρκετά μεγάλο δείγμα χρηστών προσπαθήσαμε να δούμε με ποιους τρόπους επηρεάζει η ηλικία και το φύλο τη χρήση της εφαρμογής και τη στάση των εργοδοτών απέναντι στους υποψήφιους που αναζητούν εργασία μέσω του MyJobNow.

Σε μια περίοδο που η αγορά της εστίασης, του τουρισμού και της λιανικής αναπτύσσεται (όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο), δεχόμενη όμως σοβαρές πιέσεις σε επίπεδο φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών, μελετήσαμε τα δεδομένα της χρήσης του MyJobNow ανά φύλο και ανά ηλικιακή κατηγορία.

Την τελευταία δεκαετία η ανεργία αποτελεί ένα διαρκές και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Με την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2009, ο αριθμός των ανέργων υπερδιπλασιάζεται και αυξάνεται διαρκώς μέχρι το 2013, με εξαίρεση το 2010. Από το ιστορικό υψηλό του 2013 (1.337.000) μέχρι σήμερα ο αριθμός μειώνεται συνεχώς, όμως η μείωση αυτή δεν συμβαδίζει με την πολύ συντηρητική αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η μείωση της ανεργίας είναι, κατά κάποιον τρόπο, πλασματική:

«Στην πραγματικότητα, στη μείωση της επίσημης ανεργίας συντέλεσε ένας συνδυασμός παραγόντων που λίγο σχετίζονται με τη δημιουργία διατηρήσιμων θέσεων εργασίας. Πρώτον, καταγράφεται σημαντική μεταβολή του εργατικού δυναμικού, η οποία προκύπτει: α) από τη δημογραφική εξέλιξη: γήρανση πληθυσμού και μαζική έξοδος σε συνταξιοδότηση, β) από την αποτροπή συμμετοχής στην αγορά εργασίας: μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι έχουν σταματήσει να αναζητούν απασχόληση, γ) από το brain drain: μετανάστευση εργατικού δυναμικού -και μάλιστα του πλέον καταρτισμένου και δυναμικού- στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας και άρα ο πληθυσμός που αναζητεί εργασία. Δεύτερον, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κρατική επιδότηση προσωρινής απασχόλησης μέσα από τα σχετικά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, γεγονός που αφαιρεί ανέργους από τους σχετικούς καταλόγους χωρίς να τους μετακινεί σε διατηρήσιμες θέσεις απασχόλησης».

Κατά παρόμοιο τρόπο, φαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αρνητική επίπτωση στα ποσοστά ανεργίας. Η αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό δεν συμβαδίζει με την πορεία της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να δημιουργήσει παρενέργειες στις επιχειρήσεις και την απασχόληση (π.χ. αδήλωτη εργασία).

To MyJobNow, η εφαρμογή αναζήτησης μόνιμης και εποχιακής απασχόλησης στην εστίαση, τον τουρισμό και τη λιανική, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 100.000+ χρηστών κάθε ηλικίας και φύλου. Όπως θα δούμε στους σχετικούς πίνακες, βγαίνουν δύο βασικά συμπεράσματα για τους χρήστες του MyJobNow: Πρώτον, οι γυναίκες χρήστριες του MyJobNow πετυχαίνουν καλύτερα ποσοστά shortlisting (δηλαδή, οι αιτήσεις τους επιλέγονται συχνότερα από τους εργοδότες για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των συνεντεύξεων) σε σύγκριση με τους άντρες, σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Όπως βλέπουμε στον πίνακα 1, το ηλικιακό γκρουπ 20-30 χρονών για τις γυναίκες είναι αυτό που πετυχαίνει τα καλύτερα ποσοστά shortlisting, φτάνοντας στο 27% (δηλαδή, το 27% των αιτήσεων που κάνει μια χρήστρια, γίνεται shortlist) για τις υποψήφιες που είναι 27 ετών. Με εξαίρεση κάποιες ηλικίες, τα ποσοστά shortlisting των γυναικών μειώνονται απότομα, όσο αυξάνεται η ηλικία τους. Αντιθέτως, οι άντρες πετυχαίνουν σε γενικές γραμμές μικρότερα ποσοστά shortlisting, έχοντας όμως πιο ομαλή κατανομή ανάμεσα στις ηλικιακές κατηγορίες. Αν κοιτάξουμε την περιοχή 20-40 χρονών για τους άνδρες, θα δούμε ότι τα ποσοστά shortlisting αυξάνονται η παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ για τις γυναίκες στην αντίστοιχη ηλικιακή περιοχή η τάση είναι πτωτική. Δεύτερον, οι περισσότεροι χρήστες του MyJobNow είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Υπερεκπροσωπείται η ηλικιακή κατηγορία 22-28 και τα νούμερα πέφτουν για την ηλικιακή κατηγορία 30 έως 40 καθώς και για τις επόμενες ηλικιακές κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος όγκος των χρηστών του MyJobNow είναι νεαρής ηλικίας, 22 έως 27 ετών κυρίως.

Γυναίκες άνω των 33 και ειδικά άνω των 40

Συνεκτιμώντας τα νούμερα των παραπάνω πινάκων, τις γενικές τάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και τις απόψεις του customer support του MyJobNow καταλήξαμε ότι υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη των μεγαλύτερων ηλικιών στη χρήση του MyJobNow.

Η Κωνσταντίνα δουλεύει στο customer support και εξετάζει καθημερινά υποψηφιότητες εργαζομένων μέσω συνεντεύξεων, για εκείνους τους πελάτες του MyJobNow που αγοράζουν την υπηρεσία του recruiting. Έχει πάρει συνέντευξη σε πολλούς υποψήφιους και σε συζήτηση που είχαμε μαζί της, μας αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι μεγαλύτερης ηλικίας:

«Θυμάμαι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου. Ένα ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο χρειαζόταν δύο καμαριέρες και έναν μπαρίστα και ανέθεσε στο MyJobNow να κάνει το recruiting. Ο συγκεκριμένος εργοδότης ζητούσε εργαζόμενους από 22 έως 45 ετών. Όταν έρχονταν άτομα μικρής ηλικίας δυσκολευόταν επειδή δεν είχαν εμπειρία, και όταν ήταν μεγαλύτερης, προβληματιζόταν για το κατά πόσο θα αντέξουν το απαιτητικό πρόγραμμα της σεζόν. Αυτό που κάνω εγώ είναι να προτείνω στους εργοδότες δύο, τελικές επιλογές για την κάθε θέση που θέλουν να καλύψουν, οπότε ακούω συχνά και από πρώτο χέρι τα παράπονα των εργοδοτών. Η πρώτη κυρία με την οποία επικοινώνησα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν 47 χρονών, αλλά δεν μπορούσε να φύγει από την Αθήνα. Συζητώντας μαζί της είδα ότι είναι εξαιρετικά ικανή και έμπειρη σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Ωστόσο, το προφίλ της στην εφαρμογή ήταν πολύ αδύναμο. Δεν είχε καταλάβει πώς ακριβώς έπρεπε να συμπληρώσει τις πληροφορίες, δεν είχε αναφέρει προϋπηρεσία και έδινε την εικόνα ενός ανθρώπου χωρίς προσόντα. Της εξήγησα ότι το προφίλ της είναι παραπλανητικό και ότι με ένα καλύτερο προφίλ θα έβρισκε δουλειά πολύ σύντομα. Η δεύτερη, Φώφη την έλεγαν αν θυμάμαι καλά, ήταν 50 ετών. Τότε δούλευε σε ένα στουντιο airbnb και είχε αναλάβει τη συνολική διαχείριση ενός ακινήτου. Είχε μια καριέρα πολλών ετών στην εστίαση και σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Ήταν μια εξαιρετική περίπτωση υποψήφιου και το προφίλ της ήταν κάπως πιο ελκυστικό. Φαινόταν ότι ένιωθε άνετα με την τεχνολογία και δεν τη φόβιζε η διαδικασία. Η συγκεκριμένη κυρία πήρε τελικά τη δουλειά και, επειδή κρατήσαμε κάποια επικοινωνία, μου είπε ότι έμεινε πολύ ευχαριστημένη. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο αυτές περιπτώσεις, και άλλες που έχω διαχειριστεί, έχω καταλάβει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες δυσκολεύονται στην ιδέα του να διαχειριστούν μια εφαρμογή. Τους φαίνεται βουνό και αυτό έχει να κάνει, ευρύτερα, με τη μη εξοικίωση των μεγαλύτερων ανθρώπων με τεχνολογικές πλατφόρμες και τα νέα μέσα. Πρέπει να έχουν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα και να ζητούν τη βοήθεια των οικείων τους, όταν ξεκινούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή. Ειδικά για το MyJobNow μπορούμε να πούμε ότι είναι πανεύκολο στη χρήση και την πλοήγηση, οπότε πρέπει να νιώθουν σιγουριά ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να το διαχειριστούν με επάρκεια!»

Όπως καταλαβαίνουμε, οι χρήστες μικρότερης ηλικίας έχουν ένα κάποιο προβάδισμα απέναντι στους μεγαλύτερους, και οι τελευταίοι πολλές φορές αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προφίλ. Για το λόγο αυτό καλούμε τους χρήστες μας που δυσκολεύονται με την εφαρμογή να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω Facebook, για να τους λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχουν και να τους συμβουλέψουμε για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Για εμάς, κάθε χρήστης του MyJobNow είναι σημαντικός!

Διαβάστε ακόμα: