Διαβάστε το σε 5 λεπτά

Πέτρος Χαϊδεμένος, ο συνιδρυτής της επιτυχημένης kalamea Fine Foods

Ο Πέτρος Χαϊδεμένος, πελάτης του MyJobNow και πρωτοπόρος στα premium, healthy και βιολογικά προϊόντα, μας μιλάει για τις προκλήσεις μιας απαιτητικής αγοράς

- Πέτρο πότε ιδρύσατε την Kalamea fine foods;

Ξεκινήσαμε με τον αδερφό μου το 2001. Το 2000 επιστρέφω στην Ελλάδα από την Αγγλία και πολύ σύντομα αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά, όσον αφορά τα healthy, premium και βιολογικά προϊόντα. Αρχικά, ήμασταν εξαγωγική εταιρεία, αλλά γρήγορα είδαμε ότι η εξαγωγική δυνατότητα της χώρας είναι πολύ περιορισμένη, τουλάχιστον στον τομέα των τροφίμων για μια μικρή εμπορική εταιρεία. Δουλέψαμε κυρίως ελληνικό λάδι, πειραματιστήκαμε με τα ελάχιστα, εκείνη την εποχή, premium ελληνικά προϊόντα για κάποιους μήνες και κάπως έτσι περάσαμε στις εισαγωγές. Για να καταλάβεις, από τα πενήντα λάδια που θα βρεις σε ένα αγγλικό σούπερ μάρκετ, μόνο τα δύο τιρα θα είναι ελληνικά. Ένα άλλο μειονέκτημα με τις εξαγωγές ήταν ο πολύ έντονος ανταγωνισμός και το υψηλό κόστος των ελληνικών προϊόντων.

- Ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκες με το εμπόριο;

Ναι, μέχρι τότε βρισκόμουν στο Λονδίνο και δούλευα σαν δικηγόρος. Ήμουν τέσσερα χρόνια στο επάγγελμα, όταν αποφάσισα ότι δεν μου ταιριάζει και δεν πρόκειται να μου ταιριάξει. Πέρασα όλη την παιδική μου ηλικία στην Αγγλία, για να είμαι ακριβής, μετακομίσαμε εκεί οικογενειακά το 1980. Μέχρι την ίδρυση της Kalamea Fine Foods δεν είχα ξαναασχοληθεί με το εμπόριο, και δη το τρόφιμο. Το δικηγορικό μου background θεωρώ ότι με βοήθησε σε επίπεδο αντίληψης: πώς γίνονται οι συμβάσεις, τι πρέπει κανείς να προσέξει όσον αφορά το εμπορικό δίκαιο κ.ο.κ. Σημαντικός σταθμός για εμάς ήταν το 2006. Αποκτήσουμε τους δικούς μας αποθηκευτικούς χώρους, αφού μέχρι τότε συνεργαζόμασταν με άλλες εταιρείες Logistics, αλλά δεν ήμασταν ικανοποιημένοι.

- Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλευε στη συνεργασία σας με άλλες εταιρίες Logistics;

Είχαμε δουλέψει με διάφορες, αλλά κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Νομίζω ότι η έλλειψη τεχνογνωσίας ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλοί μπήκαν εκείνη την εποχή στο χώρο εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχουν ένα κάποιο επιχειρηματικό όραμα. Το να βγάλεις next day delivery 400 παραγγελίες, να τις τιμολογήσεις σωστά, να βγάλεις δρομολόγια, να εισπράξεις είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, ειδικά όταν μεσολαβεί και ένας άλλος οργανισμός με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να έχεις έναν στρατό ανθρώπων που θα ασχολούνται με όλες αυτές τις λεπτομέρειες, οπότε προσπαθούμε να αυτοματοποιούμε τις διαδικασίες, προκειμένου να αποφεύγονται και τα λάθη. Παρά την εξέλιξη ορισμένων, λίγες επιχειρήσεις του χώρου έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν το προϊόν, να ενσωματώσουν τα τεχνικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένο να προσφέρουν ένα καλύτερο προϊόν. Πολλοί δεν έχουν καν ένα live tracking service, ένα πολύ βασικό τεχνικό εργαλείο για τη μεταφορά προϊόντων.

- Εσείς επιλέξατε τα premium προϊόντα όταν ακόμα ήταν πολύ περιορισμένη η διάχυσή τους στην ελληνικη αγορά;

Όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν ελάχιστοι παίκτες στην ελληνική αγορά. Τα πρώτα χρόνια οι επιχειρήσεις που ανταγωνιζόμασταν ήταν ελάχιστες, αλλά στην πορεία μπήκαν πολλοί νέοι παίκτες. Με τα χρόνια έχουμε διευρύνει τον κατάλογό μας και προσθέτουμε συνεχώς νέα προϊόντα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ακόμα και σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά ένα σχετικά μικρό κομμάτι του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, μας γνωρίζουν ακόμα και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μας εμπιστεύονται και μας ζητάνε να τους προτείνουμε εκείνα τα προϊόντα που θα τους βοηθήσουν να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, αλλά δεν είναι ότι θα κυνηγήσουν τους μεγάλους τζίρους με τα προϊόντα μας. Αυτό που σίγουρα θα πετύχουν, όμως, είναι να προσφέρουν αυτές τις ιδιαίτερες επιλογές που θα προσελκύσουν ένα πιο εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό. Σε γενικές γραμμές, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι αρκετά «παραδοσιακά» ως προς τις επιλογές τους. Επίσης, παρατηρώ ότι υπάρχει σύγχυση στο μυαλό του καταναλωτή ανάμεσα στις έννοιες premium, healthy και βιολογικό, οπότε για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο να «εκπαιδεύουμε» συνεχώς τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και το καταναλωτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αισιόδοξοι αφού η ζήτηση αυξάνεται σταθεράτα τελευταία χρόνια, ίσως κι επειδή και οι δικες μας προτάσεις και επιλογες είναι πιο εύστοχες, και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η τάση για τα επόμενα χρόνια!

- Η οικονομική κρίση σας επηρέασε;

Αν εξαιρέσεις έναν-δύο μεγάλους πελάτες που επηρέασαν ολη την αγορα, θα έλεγα πως όχι. Είναι τέτοιου είδους τα προϊόντα που εμπορευόμαστε, που ούτε κάποια εκτόξευση στη ζήτηση μπορούμε να περιμένουμε, ούτε κάποια τρομακτική μείωση. Μέσα στην κρίση παρατήρησα ότι οι ταλαντώσεις στη ζήτηση είναι πολύ περιορισμένες σε σύγκριση με το παπούτσι, τις λευκές συσκευές ή την οικοδομή, παραδείγματος χάρη. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι είμαστε αποκλειστικοί εισαγωγείς σχεδόν όλων των προϊόντων που εμπορευόμαστε. Είμαστε, σίγουρα χαρούμενοι με την πορεία της εταιρείας και το γεγονός ότι τις χρονιές που το σύνολο της αγοράς βαλλόταν, εμείς καταφέρναμε να αναπτυσσόμαστε και να προσλαμβάνουμε συνεχώς νέους υπαλλήλους.

- Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε καινούρια και καινοτόμα προϊόντα στους Έλληνες καταναλωτές και να εμπλουτίζουμε συνεχώς τον κατάλογό μας. Θέλουμε να εξελίξουμε τη φυσική παρουσία μας στα σημεία πώλησης των προϊόντων μας και να δώσουμε μια πιο ελκυστική εικόνα, εφάμιλλη της ποιότητας των προϊόντων μας. Επίσης, θέλουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του αγροκτήματός μας στην Ορεινή Αρκαδία. Εκεί, παράγουμε πλήθος γαλακτοκομικών προϊόντων άριστης ποιότητας και στοχεύουμε στην παραγωγή νέων προϊόντων το προσεχές διάστημα. Τέλος, θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία της εταιρείας μας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, καινοτόμοι και αποτελεσματικοί.

Διαβάστε ακόμα: