blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Το βιογραφικό είναι πλέον ...ντεμοντέ (;)

Το βιογραφικό ως μέσο ανάδειξης των προσόντων των υποψηφίων αρχίζει να παραγκωνίζεται και αρκετοί εργοδότες θεωρούν ότι σύντομα θα εκλείψει. Άλλωστε, δεν νοιάζει τον υποψήφιο εργοδότη σου αν σκαρφάλωσες στην κορυφή του Ολύμπου (αν το έχεις καταφέρει, τα συγχαρητήριά μας!) ή αν ασχολείσαι εθελοντικά με τη φροντίδα τραυματισμένων ζώων (και πάλι συγχαρητήρια!).

Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στη δουλειά σου, αν έχεις ανάλογες δεξιότητες (soft skills) και αν μπορείς να ταιριάξεις με το περιβάλλον της εταιρείας. Παρά τις καινοτομίες που εμφανίζονται ώστε τα βιογραφικά να φαίνονται όλο και πιο καλαίσθητα, η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς τους είναι πλέον φανερή.

Ήδη η πρόσληψη ατόμων βάσει του βιογραφικού τους χάνει έδαφος, αφού δε δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πτυχία. Ο κολοσσός Ernst and Young κατήργησε τον προαπαιτούμενο ελάχιστο βαθμό πτυχίου, δίνοντας ευκαιρίες σε μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων, καθώς το Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει την ικανότητα να βρει τους κατάλληλους. Αυτή η προσέγγιση «χωρίς βιογραφικό» έχει υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες, μικρές και μεγάλες.

Τα βιογραφικά, όμως, πάντα υπήρξαν μέσο πρόσληψης με σημαντικά προβλήματα. Ακόμα και όταν είναι εξαιρετικά καλογραμμένα, απλά δείχνουν ότι ο υποψήφιος είναι καλός στο να γράφει ένα βιογραφικό σημείωμα και τίποτα παραπέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρώπινη φύση έχει υποσυνείδητα στερεότυπα. Επιπλέον, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπετε στα βιογραφικά που λαμβάνετε ότι δεν έχει στείλει κάποιος κατάλληλος υποψήφιος, ενώ μπορεί αυτός να βρίσκεται ανάμεσα στα βιογραφικά που απορρίψατε επειδή απλά δεν παρουσιάζει τον εαυτό του σωστά.

Οι εργοδότες πιστεύουν ότι τα βιογραφικά είναι παρωχημένα, γιατί δεν μπορούν να δώσουν μια εικόνα που θα επιτρέψει στους εργοδότες να σχηματίσουν μια σωστή εικόνα. Ο Rich Edwards, συνιδρυτής της εταιρείας Repairly, η οποία ασχολείται με τις υπηρεσίες επισκευών κατόπιν απαίτησης, αναφέρει: «Ο καθένας μπορεί να γράψει ένα πολύ καλό βιογραφικό, αλλά εμείς προσλαμβάνουμε εργαζομένους βάσει του κατά πόσον ταιριάζουν με το πνεύμα της εταιρείας και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων τους. Αυτό δε φαίνεται εύκολα από ένα βιογραφικό, γιατί αυτά τα πράγματα είναι ορατά μόνο μέσα από τη συζήτηση. Από αυτή την άποψη, το βιογραφικό είναι άχρηστο».

Ακόμα και τα πιο καλογραμμένα βιογραφικά δεν μπορούν να αναδείξουν το επίπεδο της κοινωνικής και της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός υποψηφίου ή τα soft skills, δηλαδή τις ανθρώπινες δεξιότητες. Σε αυτές τις δεξιότητες συμπεριλαμβάνονται οι διαπροσωπικές και οι επικοινωνιακές ικανότητες, η ευελιξία, η ευγένεια, το ομαδικό πνεύμα και η θετική ενέργεια, στοιχεία που αναδεικνύουν τον κατάλληλο εργαζόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς εκπαιδευτικού οργανισμού Kaplan η αποτελεσματική επικοινωνία είναι η πρώτιστη βασική δεξιότητα κατά τους εργοδότες.

Για τον Rich Edwards, όμως, το ομαδικό πνεύμα είναι το σημαντικότερο προσόν. «Στην Repairly περνάμε πολύ χρόνο σε ομαδικές δραστηριότητες. Είναι πολυ σημαντικό να έχουμε κοινές αξίες και να πιστεύουμε στο ίδιο όραμα. Επιλέγουμε τους εργαζομένους μας βάσει νοοτροπίας γιατί είμαστε νεοφυής και μικρή επιχείρηση, οπότε διαλέγουμε αυτούς που ταιριάζουν καλύτερα με το περιβάλλον μας».

Το βιογραφικό ήταν πρόσφορο μέσο αξιολόγησης των υποψηφίων πριν από την ψηφιακή επανάσταση. Εν τούτοις, τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και τα βιογραφικά δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν εμφανιστεί. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, η ταχύτητα στην επιλογή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, και σε αυτό ανταποκρίνονται εξαιρετικά οι πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, όπου το βιογραφικό δεν αποτελεί πλέον το μόνο μέσο, αλλά και η συμπλήρωση αιτήσεων που συνοψίζουν τα σημαντικά.

Είναι, όμως, εύκολο να κρίνει κανείς ανεξάρτητα από το βιογραφικό; Κάποιες εταιρείες υποβάλλουν τους υποψηφίους σε ψυχομετρικά τεστ που εξετάζουν την προσωπικότητα, τα κίνητρα και τις αντιλήψεις. Άλλοι ψάχνουν εργαζομένουν μέσα από πλατφόρμες. Εν τούτοις, και τα δύο αυτά μέσα βασίζονται και πάλι στους υποψηφίους, και είναι δύσκολο να δει κανείς κατά πόσο μπορεί να ταιριάξει κάποιος με την εταιρεία του. Ο Rich Edwards πιστεύει ακράδαντα ότι η νοοτροπία είναι το παν. «Ψάχνουμε την κατάλληλη νοοτροπία για την κάθε θέση. Για παράδειγμα, αν ζητάμε εργαζομένους για τον τομέα των επιχειρήσεων, μέσα από τις συνεντεύξεις θα ψάξουμε κάποιον με έφεση στην ανάλυση και τον σχεδιασμό».

Είναι προφανές ότι τα βιογραφικά έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας πλέον αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσο για την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων από τους εργοδότες.

Διαβάστε ακόμα: