blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

6 λόγοι που δε βρίσκετε κατάλληλους εργαζομένους!

Είναι φανερό: σας απασχολεί πολύ έντονα το ότι δεν μπορείτε να βρείτε κατάλληλους εργαζομένους ή έχετε παρατηρήσει τελευταία μεγάλη κινητικότητα προσωπικού. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, μπορείτε να το αλλάξετε. Αν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης υποψηφίων και το προσωπικό δεν κλείνει έστω έναν χρόνο στην εταιρεία, τότε ήρθε η ώρα να εξετάσετε τους παρακάτω παράγοντες.

1. Η θέση δεν είναι ξεκάθαρη

Η θέση εργασίας πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια και σαφήνεια. Ενώ ξέρετε τι ζητάτε, ο τρόπος με τον οποίο το θέτετε σας αδικεί. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για barista, δηλώστε το. Αν τα καθήκοντα, οι στόχοι και οι επιδιώξεις της θέσης αυτής δεν είναι σαφή, τότε οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι την αποφεύγουν επειδή:

• Δεν ξέρουν τι ακριβώς ζητείται. Αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά δε θα δηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ άλλοι που έχουν ανάγκη για οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να μην ταιριάζουν με αυτό που ζητάτε αλλά θα στείλουν βιογραφικό.

• Ακόμα και όταν προσληφθούν, είναι πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν τελικά στις απαιτήσεις της θέσης αυτής ή να αντιληφθούν ότι δεν είναι τελικά αυτό που θέλουν, με αποτέλεσμα να έχετε μεγάλη κινητικότητα εργαζομένων.

2. Η περιγραφή δεν είναι ελκυστική

Είστε ξεκάθαροι στο τι ζητάτε και τον τύπο εργαζομένου που θέλετε. Αν, όμως, η θέση αυτή δεν παρουσιάζεται με τρόπο που προκαλεί ενδιαφέρον και ταιριάζει στους υποψηφίους που ψάχνετε, εφαρμόστε αυτές τις αλλαγές:

• Χαρίστε μια προσωπική πινελιά στην αγγελία σας. Ο επαγγελματισμός δεν αναιρεί την ανάδειξη της προσωπικότητας σας.

• Ετοιμαστείτε να γράψετε μια αγγελία που αναδεικνύει την εταιρεία σας. Προβάλλετε τις αξίες της επιχείρησής σας και με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα βρείτε τους κατάλληλους εργαζομένους.

3. Περιορισμένο κοινό

Δεν είναι κακό να ψάχνετε άτομα με συγκεκριμένα προσόντα, αλλά αν τα κριτήριά σας απευθύνονται σε λίγους που είναι δυνατό να τα έχουν, τότε αποκλείετε μια μεγάλη γκάμα υποψηφίων. Είναι προτιμότερο να επικεντρώνεστε σε υποψηφίους που ταιριάζουν καλύτερα στη νοοτροπία της εταιρείας σας και διαθέτουν τα soft skills που σχετίζονται με τη θέση. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε άτομα με φιλικό χαρακτήρα για τον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, τότε προτιμήστε τα και μετά μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε ώστε να είναι αποτελεσματικά στο πόστο τους.

4. Η διαδικασία επιλογής δεν είναι φιλική για τους υποψηφίους

Αν η εταιρεία σας δεν στέλνει απαντητικό μήνυμα σε κάθε αίτηση, καθυστερείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα των χρηστών, οι αιτήσεις απαιτούν πολύ χρόνο, η διαδικασία επιλογής παίρνει πολύ χρόνο και η εξυπηρέτηση των υποψηφίων δεν είναι καλή, τότε είναι καλό να προσαρμοστείτε στις νέες τάσεις στην απασχόληση, οι οποίες επικεντρώνονται στη διευκόλυνση του υποψηφίου και την ενίσχυση της δημοτικότητας της εταιρείας.

5. Οι βασικές πληροφορίες είναι λανθασμένες

Αν η αγγελία για τη θέση εργασίας έχει λανθασμένες βασικές πληροφορίες ή και πολλά ορθογραφικά λάθη, τότε είναι λογικό και επόμενο να μη δημιουργείται εμπιστοσύνη στους υποψηφίους ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση εργασίας. Είναι καλό η αγγελία να είναι γραμμένη σωστά, και το ίδιο ισχύει και για τα απαντητικά μηνύματα. Επειδή πολλά λάθη γίνονται λόγω κεκτημένης ταχύτητας, καλό είναι να αφιερώνετε χρόνο στο γράψιμο της αγγελίας. Είναι ζωτικής σημασίας για την εικόνα σας.

6. Η φήμη σας δεν είναι καλή

Αν ισχύει αυτό, τότε τα πράγματα είναι όντως δύσκολα. Μπορεί να έχετε κακές κριτικές ή το τμήμα δημόσιων σχέσεών σας να χρειάζεται βελτίωση, αλλά όποιο και αν είναι το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Ίσως να μην μπορείτε να εξυγιάνετε εξ ολοκλήρου το περιβάλλον της εταιρείας σας, αλλά έχετε την αρμοδιότητα να κάνετε αλλαγές στο δικό σας τμήμα. Η ειλικρίνεια (διατυπωμένη πάντα με διπλωματικό τρόπο) μπορεί να ωθήσει τους υποψηφίους στην απόφαση να στείλουν τα βιογραφικά τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, να θυμάστε ότι η γνώση είναι δύναμη. Δοκιμάστε και δε θα χάσετε.

Διαβάστε ακόμα: