blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Η Αλεξία είναι 19. Βρήκε την πρώτη της δουλειά μέσα από το MyJobNow!

Σήμερα, εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη του MyJobNow με τίτλο success stories. Χρήστες του MyJobNow που βρήκαν δουλειά μέσω της εφαρμογής, μας μιλούν για την καριέρα, τις σπουδές, τα μελλοντικά τους σχέδια. Η Αλεξία είναι δεκαεννιά χρονών και βρήκε δουλειά σε εταιρία catering. Την ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε!

- Αλεξία πού μεγάλωσες;

Μεγάλωσα στον Κολωνό. Είμαι από τη Ρουμανία και ήρθα στην Ελλάδα στα πέντε μου με τη μητέρα μου. Ο Πατέρας μου είχε έρθει τρία χρόνια νωρίτερα και δούλευε ως τεχνικός ανελκυστήρων, οπότε ήρθαμε για να ζήσουμε όλοι μαζί. Η μητέρα μου ήταν εικοσι επτά χρονών όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Επειδή ήμουν πολύ μικρή όταν ήρθαμε και πέρασα όλα τα παιδικά μου χρόνια σε ελληνικό σχολείο, δεν δυσκολεύτηκα ποτέ με την επιλογή να ζήσουμε στην Ελλάδα, αν εξαιρέσεις τα πρώτα χρόνια.

- Τι εννοείς όταν μιλάς για δυσκολίες;

Στο δημοτικό υπήρχαν κάποια παιδιά που δεν ήθελαν να παίξουν μαζί μου επειδή ήμουν από τη Ρουμανία. Αυτό με πλήγωνε, αλλά επειδή έλεγα τα πάντα στη μητέρα μου, εκείνη με βοηθούσε να αντιμετωπίσω αυτές τις καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Με τα χρόνια έμαθα να διαχειρίζομαι αυτές τις καταστάσεις και σταμάτησαν να με επηρεάζουν!

- Σε ποια περίπου ηλικία άρχισες να σκέφτεσαι τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις επαγγελματικά;

Μέχρι τη δευτέρα λυκείου ήμουν τελείως στον κόσμο μου. Επέλεξα θεωρητική επειδή δεν μου άρεσαν τα μαθηματικά και επειδή είμαι αθλήτρια στίβου, στο σχολείο ξόδευα τον περισσότερο χρόνο μου στην προπόνηση. Η μητέρα μου με πίεσε να δώσω πανελλήνιες, αλλά εμένα δεν με ενδιέφερε, οπότε δεν έγραψα καλά. Επέλεξα να σπουδάσω τουριστικά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Γενικά, σκέφτομαι συνεχώς με τι θέλω να ασχοληθώ και υπάρχουν φάσεις που με κουράζει. Ξέρεις, πέφτω στο κρεβάτι μου και δεν μπορώ να ηρεμήσω από τις σκέψεις. Με αγχώνει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και προσπαθώ να μην απογοητεύομαι, αλλά καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρω να τα βγάλω πέρα.

- Τι σπουδάζεις;

Ξεκίνησα πέρυσι τουριστικά στο Aegean College, με το που τελείωσα το λύκειο. Το καλοκαίρι πήγα στην Κύπρο για πρακτική, όπου και έμεινα για τέσσερις μήνες. Δούλεψα σε τετράστερο ξενοδοχείο ως σερβιτόρα, έμαθα να φτιάχνω καφέ και πέρασα λίγο και από τη λάντζα! Κατάλαβα ότι δεν είναι κάτι που μου ταιριάζει, οπότε φέτος το γύρισα στη διοίκηση επιχειρήσεων.

- Πώς ήταν η σεζόν στην Κύπρο;

Ήταν μια πλούσια εμπειρία, πολύ εκπαιδευτική για εμένα. Η λάντζα και το σέρβις είναι φαινομενικά εύκολες δουλειές, αλλά δεν είναι. Πρέπει να συνδυάζεις την ταχύτητα με τη σκέψη, να βάζεις το σώμα σου να συνεργάζεται αρμονικά με το μυαλό σου. Λίγες μέρες αφού ξεκίνησα να δουλεύω, παρατήρησα ότι είχε αυξηθεί πολύ και η ταχύτητα που έκανα τις δουλειές στο σπίτι που συγκατοικούσα με δύο συναδέλφους μου, πράγμα που συμβαίνει και τώρα στην Αθήνα, όταν βοηθάω τη μητέρα μου με τις δουλειές του σπιτιού. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που έμεινα μόνη μου και είχα την πλήρη ευθύνη του εαυτού μου, οπότε αυτό με ωρίμασε πολύ. Τις πρώτες δέκα ημέρες θα έλεγα ότι είχα πάρα αγχωθεί και δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Με είχαν παρεξηγήσει οι συνάδελφοί μου, αλλά τους καταλαβαίνω γιατί στην αρχή ήμουν μια πραγματική καταστροφή! Δεν ήξερα τίποτα, οπότε έκανα αρκετά λάθη. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι στη δουλειά πρέπει να προσαρμόζεσαι και να συνεργάζεσαι και, καμιά φορά, να κρατάς χαμηλό προφίλ. Στην πορεία της σεζόν έμαθα πώς να διαχειρίζομαι τις διαφωνίες, πότε πρέπει να απαντάω όταν με προσβάλουν χωρίς λόγο και πότε να δέχομαι τις παρατηρήσεις. Η ζωή στην Πάφο ήταν λίγο βαρετή, οπότε δεν θα έλεγα ότι κατάφερα να συνδυάσω τη δουλειά με τις διακοπές. Ωστόσο, μου άρεσε που οι περισσότεροι συνάδελφοί μου ήταν από διαφορετικές χώρες. Μοιραζόμουν το δωμάτιο με δύο κοπέλες, η μια ήταν από την Κύπρο, η άλλη από την Τσεχία. Γενικά, με τα αγόρια συνεργαζόμουν καλύτερα απ ότι με τα κορίτσια. Όταν γύρισα από την Κύπρο χρησιμοποίησα το MyJobNow για να βρω δουλειά, επειδή δεν ήθελα να μείνω χωρίς εισόδημα. Μέσα σε δύο ημέρες είχα βρει την επόμενη δουλειά μου!

- Από τη συζήτησή μας καταλαβαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό για εσένα να έχεις την αυτονομία σου.

Ναι, πολύ! Μου αρέσει να νιώθω ότι μπορώ να κάνω τα πράγματα που θέλω. Το καλοκαίρι ας πούμε, θέλω να πάω διακοπές με τις φίλες μου ή το αγόρι μου. Δεν μπορώ να ζητάω χρήματα από τους γονείς μου για να πάω διακοπές, θέλω να μαζεύω μόνη μου χρήματα από τη δουλειά μου. Ακόμη δεν έχω ένα συγκεκριμένο πλάνο για τη ζωή μου, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι θέλω να εργάζομαι και να βγάζω τα δικά μου χρήματα. Επίσης, σκέφτομαι ότι αν είμαι εκεί έξω και δουλεύω, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρω κάτι καλύτερο. Πρακτικά, για να σου έρθει κάτι καινούριο πρέπει και εσύ να βρίσκεσαι σε μια διαδικασία αναζήτησης, και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν είσαι σπίτι σου! Είναι ωραίο να νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πράγματα που θέλεις και ότι δεν σε περιορίζει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που σίγουρα είναι πολύ δύσκολη.

- Πάμε πίσω στη δουλειά σου στην Κύπρο. ‘Ήταν δύσκολη η συνεργασία με τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους;

Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ, όπως σου είπα. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές συμπεριφορές, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης, διαφορετικό χιούμορ. Θυμάμαι ότι κάποιοι ήθελαν να μου κάνουν πλάκα για να με προσεγγίσουν και εγώ παρεξηγιόμουν. Ε, με τον καιρό έμαθα πώς πρέπει να αντιμετωπίζω τον καθένα. Κάποιοι δεν ήταν ευγενικοί, οπότε κι εγώ τους απαντούσα αναλόγως! Γενικά θέλει προσοχή γιατί περνάς πάρα πολύ χρόνο, εντός και εκτός δουλειάς, με τους συναδέλφους σου οπότε πρέπει να έχεις φιλικές ή τουλάχιστον τυπικά ευγενικές σχέσεις μαζί τους. Το να είσαι νέος σε αυτές τις δουλειές συνοδεύεται από καχυποψία, πράγμα που μπορεί να είναι πολύ άδικο.

Διαβάστε ακόμα: