blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Alex Seyed: ο sneaker guru του Ministry of Concrete

Ο Alex γνωρίζει όσο λίγοι την αγορά των sneakers. Μας μίλησε για την πορεία του στην αγορά, τις προκλήσεις και τα μελλοντικά του σχέδια

- Άλεξ πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το εμπόριο και ειδικά με το σνίκερ;

Το 2010, έχοντας πέντε χρόνια στο χονδρικό εμπόριο και ενώ η κρίση έχει μπει κανονικά στο λεξιλόγιό μας, ανοίγουμε με τον τότε συνεργάτη μου το Ministry of Concrete. Το αρχικό μας κίνητρο ήταν η διασφάλιση και η συνέχιση των ροών που απαιτούνταν για να συνεχιστεί η συνεργασία μας με τις εταιρείες που συνεργαζόμασταν σε επίπεδο χονδρικής. Επίσης, αυτή η κίνηση μας προστάτευε από ενδεχόμενα κρούσματα αφερεγγυότητας από τα καταστήματα στα οποία πουλούσαμε τα ρούχα που φέρναμε κατ’ αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά. Σταδιακά, η χονδρική γίνεται για εμάς εμπόδιο, αφού το λιανικό εμπόριο εισέρχεται στη φάση της μεγάλης ύφεσης. Όλο το δίκτυο είχε μπλοκάρει και στην αγορά δεν υπήρχε χώρος για brands που έτσι και αλλιώς απευθύνονταν σε ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό.

- Κάνατε κάποια κίνηση για να δώσετε ώθηση στο κατάστημά σας όταν φύγατε από τη χονδρική;

Ναι, η συνεργασία μας με τη Nike υπήρξε για εμάς μια κίνηση που απέδωσε πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες μας. Μέχρι τότε, δεν υπήρχε ακριβώς κοινό στην Ελλάδα που να ενδιαφέρεται για τα sneakers. Δεν υπήρχε η κουλτούρα της αναμονής για τις νέες κυκλοφορίες και της αναζήτησης των καινούριων trends. Αυτό που υπήρχε, ήταν ένα κοινό που ήθελε κάτι διαφορετικό από το προϊόν που μπορούσαν να προσφέρουν οι παραδοσιακοί παίκτες του streetwear. To streetwear ήταν τότε σχεδόν ταυτόσημο με τα skate shoes και οι εταιρείες αυτές είχαν ένα μεγάλο μερίδιο της νεανικής αγοράς - η Circa, η DC. Εμείς καταλάβαμε ότι αυτό το μάρκετ θα κορεστεί και λόγω κρίσης, αλλά και λόγω της αλόγιστης έκθεσης των συγκεκριμένων brands, με ευθύνη των εταιρειών που τις εισήγαγαν στην Ελλάδα. Κάνανε πολύ επιθετική πώληση σε μια πολύ περιορισμένη αγορά. Επίσης, εκείνη την εποχή γεννιέται στις ΗΠΑ μια νέα κουλτούρα που πατάει στις ρίζες του skate culture μεν, αλλά ανοίγεται και σε άλλα πεδία: μουσική, sneakers, street art. Ο καταναλωτής που εντάσσεται σε αυτήν την κουλτούρα είναι πιο «καλλιεργημένος» από τον παραδοσιακό σκειτά και αναζητά πιο εκλεπτισμένα προιόντα. Αυτόν τον καταναλωτή θέλαμε να πιάσουμε και εμείς, έναν καταναλωτή που θα «ερχόταν» και στην Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα. Το γεγονός ότι θέλαμε να φέρουμε κάτι που τότε γεννιόταν σαν τάση παγκοσμίως ήταν μεγάλο ρίσκο, αλλά σήμερα μπορώ να πω ότι το ρίσκο άξιζε.

- Πώς και επιλέξατε να ανοίξετε το πρώτο σας κατάστημα στο Γκάζι, όταν η περιοχή δεν ήταν ακόμα οργανωμένη αγορά και ενώ η οικονομική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της;

Η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία. Ο κατάλογός μας περιελάμβανε brands που απευθύνονταν σε ένα εναλλακτικό κοινό. Στο Γκάζι εκείνη την περίοδο σύχναζε κόσμος που ήταν εναλλακτικός και τα πρώτα μπαρ που λειτουργούσαν εκεί, ήταν αρκετά ιδιαίτερα. Ανοίγοντας το Ministry, ήμασταν σαν τη μύγα μέσ’ στο γάλα. Αξιοποιήσαμε τα industrial χαρακτηριστικά του ακινήτου και ήμασταν το μοναδικό κατάστημα ρούχων και sneakers σε ακτίνα χιλιομέτρων. Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας μας ήταν ατυπικό, αφού βρισκόμασταν στο μαγαζί και βραδινές ώρες. Έπινες το ποτό σου στο Κ44 και περπατούσες για να πας στο αμάξι σου και ξαφνικά έβλεπες εμάς να εξυπηρετούμε πελάτες 11 η ώρα το βράδυ. Προσφέραμε ένα ιδιαίτερο προϊόν και μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους πελάτες μας, οι οποίοι ήταν και tastemakers και κάπως έτσι δένονταν με την κουλτούρα μας και διέδιδαν την πληροφορία στους κύκλους τους. Γρήγορα, δεν είμασταν ένα ακόμα κατάστημα, αλλά ένας χώρος ζύμωσης μιας κουλτούρας.

- Και όλα αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχε μετρό στο Γκάζι

Σωστό, ναι. Η άνθηση του Γκαζιού ξεκινάει δύο χρόνια πριν έρθει το μετρό. Είναι η εποχή που δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε urban culture. Μην ξεχνάμε ότι τότε μπαίνουμε στην κρίση. Και τα δύο πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να καλύψουμε και το κομμάτι της χονδρικής και της λιανικής, δοθέντος ότι έτσι και αλλιώς τα καταστήματα της λιανικής δεν είναι κερδοφόρα στα πρώτα τους βήματα. Το Δεκέμβρη του 2012 αλλάζουν τα πράγματα. Έχουμε τρέξει ήδη ένα χρόνο τη συνεργασία μας με τη Nike και τα retro jordan’s γίνονται σιγά σιγά trend και στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η προσφορά ήταν πολύ μικρή και η ζήτηση εντυπωσιακή, μας βοήθησε να αποκτήσουμε φήμη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να στραφούμε και στο διαδικτυακό εμπόριο.

- Οπότε με τα Jordan’s καταφέρνετε να κερδίσετε πελάτες από άλλες αγορές. Αγοράζετε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε για την ελληνική αγορά και μετά απευθύνεστε σε πελάτες εκτός Ελλάδας.

Ναι, κυρίως από την Αμερική, όπου η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν είναι τεράστια, αλλά και από την κεντρική Ευρώπη! Σε αυτές τις αγορές κάθε καινούρια κυκλοφορία εξαντλείται ταχύτατα, οπότε ο καταναλωτής πρέπει να απευθυνθεί σε δευτερογενείς αγορές και να πληρώσει διπλάσια ή και μεγαλύτερα ποσά. Με αυτόν τον τρόπο πήραμε αναγνωρισιμότητα σαν κατάστημα και γίναμε σημείο αναφοράς για τους συλλέκτες, όσον αφορά τα limited edition sneakers. Βλέπαμε το όνομα του Ministry να αναφέρεται σε φόρουμ συλλεκτών και blogs. Γινόμασταν, σιγά σιγά σημείο αναφοράς.

- Πώς λάβατε την απόφαση να φύγετε από το Γκάζι;

Λίγο μετά την έλευση του μετρό η αγορά του Γκαζιού άλλαξε χαρακτηριστικά. Το εναλλακτικό και το gay κοινό σταμάτησε να κυκλοφορεί στα μπαρ της περιοχής και εμείς αρχίσαμε να χάνουμε πελάτες. Επίσης, πιεζόμασταν από τον ανταγωνισμό, αφού πλέον μπαίνανε και άλλοι παίκτες στην αγορά που κάποτε αριθμούσε 3 καταστήματα σε όλη την Αττική, οπότε δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε την αποκλειστικότητα σε κάποιους κωδικούς που κάποτε διακυνούσαμε μόνο εμείς. Αρα, βλέπαμε ότι πρέπει να μετακινηθούμε στην κεντρική αγορά της χώρας, αφού το προϊόν και το κόνσεπτ που εμείς λανσάραμε, πλέον γινόταν μαζικό trend. Θέλαμε, επίσης να ανέβουμε επίπεδο, οπότε δεν θέλαμε να εξαρτόμαστε από παραμέτρους όπως η γειτονιά, η πιάτσα της εστίασης κ.ο.κ. Το 2015 ανοίγουμε κατάστημα και στο Χαλάνδρι, μια κίνηση που δεν μας βγήκε. Με τα capital controls δεν είχαμε τη δυνατότητα να στοκάρουμε όσο προϊόν χρειαζόμασταν, οπότε αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στον νέο μας χώρο στην Αθήνα, την άνοιξη του 2016.

- Τι αλλάξατε ως ministry με τον ερχομό σας στο κέντρο της Αθήνας;

Συνεχίσουμε να δουλεύουμε ιδιαίτερες επιλογές από την αγορά του sneaker και δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του δικού μας brand. Επίσης, θεωρώ ότι συμβάλλουμε στην έκθεση και την εξωστρέφεια των νέων ελληνικών brand που εκφράζουν την κουλτούρα μας. Συνεργαζόμαστε με πολλούς νέους και νέες δημιουργούς της ελληνικής street μόδας και θεωρούμε ότι αξίζει να δώσουμε την ενέργειά μας σε έναν χώρο που σφύζει από ωραίες ιδέες. Εξάλλου, τα ξένα brands δεν πρόκειται να αναζητήσουν ποτέ κάτι παραπάνω από καλή διανομή και τοποθέτηση του προϊόντος τους, οπότε προτιμούμε να επενδύσουμε στις ζυμώσεις που γίνονται εντός της ελληνικής σκηνής. Η πλειονότητα των ελληνικών brands που έχουμε στο κατάστημα ήταν και παραμένουν φίλοι μας, πριν καν δημιουργήσουν τις εταιρείες τους! Παρατηρώ ότι η νεότερη γενιά τουριστών που επισκέπτεται την Αθήνα δείχνει ενδιαφέρον για την ελληνική σκηνή, γεγονός που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που επέλεξα πριν από δέκα χρόνια. Ιδανικά, θα ήθελα να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην εξωστρέφεια της νέας ελληνικής σκηνής, αφού βλέπω ότι υπάρχει η πρώτη ύλη για να γίνουν τα ελληνικά brands κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς του street fashion.

Διαβάστε ακόμα: