blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Η καριέρα της Έλενας ως μοντέλο, ταξιθέτρια και υποδοχή. Αυτή είναι η Ιστορία της.

Το MyJobNow παίρνει συνέντευξη στην Έλενα, η οποία κάνει 3 δουλειές!

Η Έλενα Nyamwaya Odul δουλεύει ως μοντέλο, ταξιθέτρια στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και υποδοχή στο Dybbuk. Μας μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και τα μελλοντικά της σχέδια. Την ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση!

- Έλενα πότε ξεκίνησες να δουλεύεις στη νύχτα;

Το 2013 μου είχαν προτείνει να παίξω σε ένα βίντεο κλιπ της Έλενας Παπαρίζου. Σκηνοθέτης του βίντεο ήταν συνδεδεμένος με το Balux. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά και λίγο καιρό μετά επικοινώνησε μαζί μου για να δουλέψω στο Balux. Εκείνη την εποχή το κλαμπ είχε ανακαινιστεί σε colonial chic ύφος και η αισθητική αυτή μου ταίριαζε πολύ. Δούλευα στο κεντρικό μπαρ και μαγαζιού και έφτιαχνα κοκτέιλ. Είχα προσπαθήσει και στο παρελθόν να μπω στον χώρο αλλά δεν τα είχα καταφέρει, και όταν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, την άρπαξα με χαρά.

- Πριν από αυτήν τη δουλειά τι έκανες; Βασικά, μίλησέ μου για τη ζωή σου πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις στην νύχτα.

Λοιπόν, μεγάλωσα στο Γουδή και πήγα στο πέμπτο γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής απ' όπου και αποφοίτησα το 2003. Πέρασα στο ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων και συνδύαζα τις σπουδές με τη δουλειά. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε γνωστή αλυσίδα fast food – άντεξα μια εβδομάδα! Ήμουν πολύ τυχερή και βρήκα αμέσως δουλειά στα Marks & Spencer όπου δούλευα ως πωλήτρια. Στη συνέχεια πέρασα από τον ΟΤΕ και άλλες εταιρίες και εργάστηκα ως πωλήτρια, ταμίας, στην εξυπηρέτηση πελατών και αλλού. Σε κάποια φάση έμεινα άνεργη αρκετό καιρό μέχρι που προέκυψε η συμμετοχή μου στο βίντεο που σου ανέφερα. Εκείνη την περίοδο είχα κόψει τα μαλλιά μου και μια ατζέντισα, μιγάδα και πρώην μοντέλο, με είδε στο fb και μου πρότεινε να συνεργαστούμε.

- Πως ήταν η πρώτη σου εμπειρία ως μπαργούμαν στο Balux;

Ήταν περίεργα στην αρχή. Δεν είχα ξανακάνει τη δουλειά. Επειδή με ενδιέφερε ο χώρος είχα κάνει κάποια σεμινάρια σε μικρότερη ηλικία, οπότε είχα τη θεωρητική γνώση αλλά μου έλειπε η εφαρμογή της στην πράξη. Όταν ξεκίνησα με δυσκόλεψε ότι τα αγόρια με τα οποία δούλευα ήταν κάπως ανταγωνιστικά, δεν μοιράζονταν εύκολα τις γνώσεις τους. Φαντάζομαι ότι με έβλεπαν ανταγωνιστικά γιατί ήμουν πιο συνεσταλμένη από άλλα κορίτσια που δούλευαν εκεί, και επειδή έδινα έμφαση στις λεπτομέρειες, δεν ήθελα δηλαδή να κάνω απλώς ένα κοκτέιλ, αλλά να φροντίζω να βγαίνει κάτι πολύ καλό και ιδιαίτερο. Δεν ήθελα να με βλέπουν απλώς σαν γκόμενα, αλλά σαν επαγγελματία.

- Υπήρχε κάποιο πρόσωπο που ήταν υπεύθυνο για το προσωπικό; Με την έννοια του ότι παρατηρούσε τα προβλήματα που είχατε στη συνεργασία σας και φρόντιζε να λύνονται, έτσι ώστε να μπορείτε να δουλεύετε πιο ομαλά.

Νομίζω ότι αυτορρυθμιζόμασταν. Στη νύχτα κατά κάποιον τρόπο συγχωρείται να γίνεσαι και μαλάκας, όλοι θα το δεχτούν αυτό, μέχρι κάποιο σημείο. Ωστόσο υπήρχαν στιγμές που ένιωθα ότι η επιθετικότητα που δεχόμουν είχε να κάνει με τη θέληση μου να είμαι κάτι παραπάνω από μια απλή μπαργούμαν. Ρωτούσα συνεχώς για να καταλάβω καλύτερα αυτό που έκανα. Μάλλον έχει να κάνει και με το ότι το μια γυναίκα φαίνεται κάπως. Όταν μπαίνει και μια εμφανίσιμη γυναίκα τότε μάλλον φαίνεται ακόμα πιο περίεργο σε κάποιους. Όταν αυτή η γυναίκα είναι και μαύρη τότε μπερδεύει πολύ το πράγμα! Σίγουρα έπαιζε ρόλο και ότι είμαι ένας bossy χαρακτήρας, οπότε πήγαινα κόντρα στην εικόνα της κοπέλας που ακούει και συμφωνεί με τα πάντα.

- Μετά το Balux τι έκανες;

Δούλεψα υποδοχή στο Nammos, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να ολοκληρώσω τη σαιζόν. Στη συνέχεια έμεινα για λίγο καιρό άνεργη. Κάποια στιγμή έκανα ένα αίτημα φιλίας στην κυρία Έφη Μωράκη. Το δέχτηκε, αρχίσαμε να επικοινωνούμε και λίγο καιρό μετά ξεκίνησα να δουλεύω στο Dybbuk. Ξεκίνησα από το μπαρ και στη συνέχεια πέρασα στην υποδοχή και στα εισιτήρια. Εν τω μεταξύ, πέρασα και μια σαιζόν στη Νάξο, όπου ανέλαβα το στήσιμο ενός μπαρ.

- Είναι δύσκολη δουλειά το να πρέπει να διαχειρίζεσαι συνεχώς ανθρώπους; Η υποδοχή χρειάζεται καλά επικοινωνιακά σκιλς και φαντάζομαι ότι απαιτεί πολύ ενέργεια, όταν το κάνεις κάθε βράδυ.

Γενικώς όταν δουλεύω δεν πίνω, οπότε αυτό με βοηθάει να μένω συγκεντρωμένη. Επίσης, πάντα γινόταν δεκτός ο χαρακτήρας μου από τους ανθρώπους του Dybbuk, οπότε δεν με πίεζαν να είμαι ένα πρόσωπο που δεν ήθελα να είμαι. Ξέρουν τι μπορώ να προσφέρω, τους αρέσει και υπάρχει άψογη συνεννόηση μεταξύ μας. Με την πάροδο του χρόνου κατάλαβα ότι κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου για τα οποία φοβόμουν ότι μπορεί να μην ταίριαζαν με τη θέση μου, είναι αποδεκτά. Επίσης, η δουλειά μου στη Στέγη μου επιτρέπει να έχω μια πιο ευρεία αντίληψη των καταστάσεων που έχω να αντιμετωπίσω στη βραδινή μου δουλειά. Α! Υπήρξε, ακόμα, πολύ σημαντικό ότι έχω περάσει και από θέσεις ευθύνης στις πρωινές μου δουλειές, οπότε έχω τα εφόδια και την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσω όποια πρόκληση παρουσιαστεί. Το μεγάλο δώρο που παίρνω δουλεύοντας στο Dybbuk, είναι ότι νιώθω αποδεκτή, έτσι όπως είμαι. Στην αρχή ένιωθα ότι ίσως δεν ταιριάζω απολύτως, αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι μπορώ να είμαι όπως θέλω να είμαι.

- Έχεις αντιμετωπίσει γενικά δύσκολες καταστάσεις με πελάτες όσα χρόνια δουλεύεις νύχτα;

Ναι, αλλά πάντα ήξερα πώς να το διαχειριστώ. Λόγω δουλειάς ντύνομαι με τρόπο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν προκλητικό, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να γίνουν λάθη. Στην Ελλάδα, όταν ντύνεσαι σέξι, κάποιοι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν με περίεργο τρόπο. Υποθέτουν πράγματα για εσένα που μπορεί απλώς να μην ισχύουν. Στη Στέγη ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό, όμως στη νύχτα, στο παρελθόν, μου έχει συμβεί.

- Θα έλεγες ότι ο χώρος της νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα είναι ανοιχτός στο να δέχεται επαγγελματίες που φέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συνήθως συναντάμε στους ανθρώπους που δουλεύουν νύχτα; Μακροπρόθεσμα, θεωρείς ότι εμείς, ως πελάτες, εκπαιδευόμαστε από τους επαγγελματίες όταν μας προσφέρουν καινούρια και διαφορετικά πράγματα;

Ναι! Μου έχει τύχει να με προσεγγίζουν πελάτες με «λάθος» τρόπο και να περιμένουν πράγματα από εμένα. Γενικά, ξέρω να το διαχειρίζομαι και συνήθως καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί άντρες καταλαβαίνουν τι θες να τους πεις με τη συμπεριφορά σου και το σέβονται. Μετά από τόσα χρόνια είμαι σε θέση να καταλάβω σχετικά γρήγορα ποιος είναι ο κάθε πελάτης που έρχεται στο μαγαζί και τι ψάχνει το συγκεκριμένο βράδυ.

- Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που δουλεύει υποδοχή;

Χα! το κρύο, η ορθοστασία και τα τακούνια.

- Είναι κουραστικό να είσαι επαγγελματίας σέξι και όμορφος; Δηλαδή, ότι πρέπει να παίζεις, για όσες ώρες δουλεύεις, έναν συγκεκριμένο ρόλο, χωρίς ποτέ να μπορείς να «βγάλεις αυτό το κοστούμι»;

Ναι είναι. Η υποδοχή είναι η πρώτη εικόνα του μαγαζιού, οπότε πρέπει πάντα να έχεις την ανάλογη παρουσία. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια και η παρουσία σου, πρέπει πάντα να είναι συμβατές με την εικόνα του μαγαζιού στο οποίο δουλεύεις.

Ευχαριστούμε θερμά την Έλενα για την συνέντευξη αυτή.

Μπορείτε να δείτε θέσεις εργασίας για Υποδοχή εδώ.

Διαβάστε ακόμα: