blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Συμβουλές για εργοδότες: πώς να βελτιστοποιήσετε τη χρήση του MyJobNow για να βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή

Στο σημερινό άρθρο η ομάδα μας προτείνει λύσεις για να κάνετε την εμπειρία σας ακόμη πιο εύκολη και αποτελεσματική

Στο σημερινό άρθρο σας παρουσιάζουμε τις σκέψεις των εργαζομένων του MyJobNow για τις αγγελίες, την επικοινωνία με τους υποψήφιους, τις συνεντεύξεις. Ας δούμε αναλυτικά τα μικρά λάθη που γίνονται κατά τη χρήση της εφαρμογής, όπως τα κατέγραψε το τμήμα του customer service. Στη συζήτηση που ακολουθεί συμμετείχε η Γεωργία, η Έφη, ο Τόλης και ο Δημήτρης, οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλείτε καθημερινά και γνωρίζουν τα προβλήματά σας, και ο Γιώργος, υπεύθυνος ύλης του MyJobNow.

Γιώργος: Θέλω σήμερα να κουβεντιάσουμε τι έχουμε αποκομίσει από την καθημερινή επικοινωνία μας με τους εργοδότες. Τι προσφέρει το MyJobNow στους εργοδότες;

Τόλης: Προσφέρουμε δύο πράγματα: Μια μερίδα των πελατών μας βλέπει το MyJobNow σαν μια πηγή καλών βιογραφικών. Σκέφτεται ότι εκεί υπάρχει καλός κόσμος που θα μπορεί να δουλέψει για εμένα σε υψηλό επίπεδο. Το δεύτερο κομμάτι είναι η τεχνογνωσία που προσφέρουμε, σαν άτομα και σαν εφαρμογή, για να γίνει η επιλογή του κατάλληλου εργαζομένου.

Γιώργος: Πώς δημιουργείται η ανάγκη για τη χρήση της υπηρεσίας μας;

Έφη: Υπάρχει μια διαδικασία από στάδια που πρέπει να περάσει κανείς για να προσλάβει έναν άνθρωπο. Η ανάγκη δεν εμφανίζεται ξαφνικά, κάπως δημιουργείται. Ένας επιχειρηματίας θα πιεστεί από τον όγκο και θα χρειαστεί έναν νέο υπάλληλο, θα του φύγει κάποιος άλλος, θα εκνευριστεί με κάποιον τρίτο και θα θέλει να τον αντικαταστήσει, θα αναπτύσσεται η επιχείρηση του και θα χρειάζεται παραπάνω κόσμο. Τα στάδια της διαδικασίας επιλογής είναι τα εξής: Αρχίζω να σκέφτομαι ότι χρειάζομαι κάποιο άτομο, αρχίζω να ψάχνω ενεργά για κάποιο άτομο. Εκεί μπαίνει το MyJobNow σαν υπηρεσία που προσφέρει πληροφορία. Οι λειτουργίες που προσφέρει το MyJobNow βοηθούν τον εργοδότη να μειώσει μια, παραδοσιακά, χρονοβόρα διαδικασία. Για το πρώτο κομμάτι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι το MyJobNow δεν «παράγει εργαζόμενους,» στο MyJobNow θα βρεις μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς. Αν πεις ότι εγώ θέλω έναν άνθρωπο με πτυχίο και 10 χρόνια προϋπηρεσία και του προσφέρω 2 ευρώ την ώρα, δεν θα καταφέρεις να βρεις τον άνθρωπο που ψάχνεις. Το πρώτο πράγμα για να βρεις καλούς υποψηφίους είναι να έχει να τους προσφέρεις κάτι καλό και ρεαλιστικό. Όσο και αν κυκλοφορήσει η πληροφορία μέσω της εφαρμογής μας, δεν θα βρεθεί το κατάλληλο άτομο εάν δεν προσφέρεις κάτι ελκυστικό.

Γιώργος: Πώς μπορούν οι εργοδότες να κάνουν πιο ελκυστικές τις αγγελίες που ανεβάζουν;

Γεωργία: Να δίνουν παραπάνω πληροφορία για να ξέρουν οι υποψήφιοι πού κάνουν αίτηση. Ποια είναι τα ωράρια, ποια περίπου είναι η πληρωμή. Όσο περισσότερη πληροφορία δίνει η αγγελία τόσο περισσότερες και ποιοτικότερες αιτήσεις θα δεχθεί, εφόσον είναι ελκυστική. Το μυστήριο δεν βοηθάει!

Δημήτρης: Ακριβώς! Είχα μια κουβέντα προχθές με το τμήμα I. T. και μου επιβεβαίωσαν μια υποψία που είχα. Την πρώτη ημέρα προβολής τις αγγελίας, αν δίνονται οι πληροφορίες για το μισθό, την απαραίτητη προϋπηρεσία, τη βάρδια και μια συνοπτική αλλά περιεκτική περιγραφή γύρω στους 150-200 χαρακτήρες, θα πάρει 100 αιτήσεις. Αν δίνονται οι πληροφορίες για την απαραίτητη προϋπηρεσία, τη βάρδια και συνοπτική αλλά περιεκτική περιγραφή γύρω στους 150-200 χαρακτήρες αλλά δεν αναφέρεται ο μισθός, θα πάρει 90 αιτήσεις. Αν η συνοπτική περιγραφή πέσει στους 30 χαρακτήρες, θα λάβει μόλις 30 αιτήσεις!

Τόλης: Είναι αρκετά λογικό αυτό. Αν σκεφτούμε γενικά πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι θα δούμε ότι το άγνωστο μας αγχώνει. Χρειαζόμαστε την πληροφορία για να νιώσουμε άνετα, όχι μόνο όταν αναζητούμε δουλειά, που είναι το θέμα της συζήτησής μας, αλλά και στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Οι γκρίζες ζώνες και οι άγνωστες καταστάσεις μας δημιουργούν αμηχανία.

Γιώργος: Άρα θα λέγατε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα της πληροφορίας;

Έφη: Αυτό που κάνουμε στο MyJobNow είναι να δίνουμε πληροφορίες στους εργαζόμενους για τους εργοδότες και το αντίστροφο. Με βάση αυτήν την πληροφορία τα ενδιαφερόμενα μέρη κάνουν μια σειρά συλλογισμών για να καταλήξουν σε μια απόφαση. Ο εργοδότης βλέπει υποψήφιους, φιλτράρει πρόσωπα, κανονίζει συνεντεύξεις και τελικά συναντάει εργαζόμενους για να καταλάβει ποιος του κάνει. Και ο εργαζόμενος όμως έχει τη δικιά του διαδικασία. Επεξεργάζεται τα στοιχεία από διάφορες αγγελίες, βλέπει ποιες είναι πιο ελκυστικές, κάνει αιτήσεις στις καλύτερες.

Δημήτρης: Εμείς έχουμε κάνει μια καλή δουλειά στο να μπορούμε να παρουσιάζουμε αυτήν την πληροφορία συνεκτικά και εύκολα. Από εκεί και πέρα αν αυτή η πληροφορία δεν είναι καλή ή αν δεν υπάρχει, δεν θα εκτιμηθεί από τους υποψήφιους. Για παράδειγμα, όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μια αγγελία που λέει «ζητείται μπάρμαν» και σε μια που λέει «ζητείται μπάρμαν με τόση προϋπηρεσία, σε μαγαζί του κέντρου της Αθήνας, για να καλύψει την τάδε βάρδια με τον τάδε μισθό κ.λ.π.» και μαζί έχεις και μια φωτογραφία της επιχείρησης, θα διαλέξεις τη δεύτερη. Μπορεί η πρώτη δουλειά να είναι καλύτερη, όμως για να το ανακαλύψει αυτό ο εργαζόμενος πρέπει να καταβάλει μεγάλο πνευματικό κόπο. Όσο πιο πολύ πληροφορία δίνεις, τόσο ευκολότερο κάνεις σε κάποιον ενδιαφερόμενο να διαλέξει την αγγελία σου.

Γεωργία: Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Εάν η πληροφορία που δίνεις δεν είναι ελκυστική, τότε θα λάβεις λίγες αιτήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εφαρμογή δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βρει κανείς τον κατάλληλο υποψήφιο. Στους ντελιβεράδες, ας πούμε, υπάρχει συχνά αυτό το πρόβλημα. Εκεί έχουμε λιγότερους ανθρώπους με πολλές επιλογές, οι οποίοι δεν θα επιλέξουν κακοπληρωμένες δουλειές. Έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, οπότε το κάνουν. Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει λίγη παραπάνω προσπάθεια και να κάνει μια ελκυστική πρόταση στους υποψήφιους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να υποτιμά αυτήν την εργασία και να περιμένει να βρει ανθρώπους που θα είναι πρόθυμοι να δουλέψουν γι' αυτόν. Αν απαξιείς μια συγκεκριμένη θέση, η εφαρμογή δεν μπορεί να κάνει πολλά για εσένα.

Γιώργος: Άρα και εδώ μπαίνει το θέμα του ανταγωνισμού

Τόλης: Είναι σημαντικό να προσφέρεις κάτι ανταγωνιστικό γιατί έτσι λειτουργεί η οικονομία! Με τον ίδιο τρόπο που θες να προσφέρεις ένα ανταγωνιστικό προϊόν (καλά κοκτέιλ), πρέπει να προσφέρεις και μια ανταγωνιστική θέση εργασίας. Άρα το πρώτο πράγμα είναι η σωστή πληροφορία. Το δεύτερο είναι η σωστή επικοινωνία. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια στην επικοινωνία. Έχουμε παρατηρήσει ότι τα όρια της υπομονής στη συγκεκριμένη αγορά (της εστίασης) είναι πολύ χαμηλά. Οπότε εάν εσύ επιλέξεις κάποιον και δεν του μιλήσεις ποτέ, είναι σαν να μην τον έχεις επιλέξει. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της επικοινωνίας πολύ σύντομα. Εάν δεν υπάρξει απάντηση εντός μιας ή δύο ημερών, ένας καλός επαγγελματίας κατά πάσα πιθανότητα θα βρει δουλειά αλλού. Το πιο συχνό παράπονο που έχουμε από τους εργαζόμενους, είναι ότι τους **επέλεξαν αλλά δεν επικοινωνούν μαζί τους. **

Δημήτρης: Επειδή όλο αυτό απαιτεί φόρτο εργασίας, εμείς φροντίζουμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας στην εστίαση είναι υπεύθυνος για το προσωπικό, τις παραγγελίες των πρώτων υλών, κάνει ένα κομμάτι των λογιστικών, πληρώνει λογαριασμούς κ.ο.κ. Γι' αυτό είναι χρήσιμο το MyJobNow. Εκεί που οι ανταγωνιστές μας σε υποχρεώνουν να γράψεις αγγελία, να την ανεβάσεις, να λάβεις e-mail, να μιλήσεις στα τηλέφωνα με αγνώστους, να κανονίσεις συνεντεύξεις, να κάνεις συνεντεύξεις (ουφ! Κουράστηκα και να το πω όλο αυτό!), εμείς σου τα δίνουμε όλα στο τηλέφωνο σου.

Έφη: Ουσιαστικά αντιστρέφουμε τη διαδικασία! Δεν μιλάς σε εργαζόμενους πρώτα και μετά μαθαίνεις το επαγγελματικό τους προφίλ, η διαδικασία είναι η αντίστροφη, πράγμα που σημαίνει ότι κερδίζεις χρόνο. Το ότι διαχειρίζεσαι το πρόγραμμα των συνεντεύξεων μέσω της εφαρμογής, είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα.

Γιώργος: Έχουμε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα κάποιας στρατηγικής που πρέπει να αποφύγει ο εργοδότης πάση θυσία;

Γεωργία: Μια κακή ιδέα στο κλείσιμο ραντεβού είναι το «πέρνα από το μαγαζί αύριο από τις 2 μέχρι τις 8.» Η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού στα οποία δεν εμφανίζεται ο υποψήφιος, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δεν δημιουργεί το αίσθημα της δέσμευσης στο συνομιλητή σου. Οι άνθρωποι τείνουμε να παραβιάζουμε τα συμβόλαια που έχουν τόσο μεγάλα πλαίσια ελευθερίας και ευελιξίας. Επίσης, ο εργαζόμενος στο χώρο της εστίασης αλλάζει πολύ συχνά δουλειά. Είναι συνηθισμένος να ψάχνει. Το MyJobNow προσφέρει μια δομή σε ένα περιβάλλον που τείνει να είναι χαοτικό. Τα εργαλεία είναι εκεί, το μόνο που απομένει είναι να χρησιμοποιηθούν. Μετά τις συνεντεύξεις ως εργοδότης μπορείς να αξιολογήσεις την εμπειρία σου με τον εκάστοτε υποψήφιο. Οπότε έχεις μια χοντρική πρώτη αξιολόγηση για κάθε έναν υποψήφιο που συνάντησες. Στην επόμενη έκδοση της εφαρμογής θα προσφέρουμε ακόμη περισσότερα εργαλεία για το καλύτερο φιλτράρισμα των συνεντευξιαζόμενων.

Γιώργος: Οκ, νομίζω ότι το θέμα του φιλτραρίσματος το συζητήσαμε αρκετά. Τι έχετε να μου πείτε για τη διαδικασία λήψης της απόφασης από τον εργοδότη;

Δημήτρης: Η διαδικασία λήψης μιας απόφασης είναι ένα τεράστιο θέμα. Πιστεύουμε ότι είναι εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τρομακτικά δύσκολο. Για να πάρει ένας άνθρωπος μια απλή απόφαση, μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψει πολύ χρόνο, γι' αυτό ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να «αθορυβοποιεί τη βαβούρα» της πληροφορίας από πολλές και διαφορετικές πηγές. Ο εργοδότης πρέπει να αποσαφηνίσει ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα λάβει μια απόφαση, οπότε λέει «θέλω έναν εργαζόμενο και τον αξιολογώ με βάση τα εξής πέντε κριτήρια: Θέλω να είναι ομαδικός παίκτης, να μην φύγει ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, θέλω να έχει εμπειρία πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξοδέψω χρόνο να τον εκπαιδεύσω, θέλω να έχουμε σωστή επικοινωνία μεταξύ μας και να μου κοστίσει το τάδε ποσό.» Μπορεί ένας φοβερός επαγγελματίας να κοστίζει πολύ και μια τέτοια επένδυση να μην αξίζει. Στο επόμενο βήμα πρέπει να ιεραρχήσει τα κριτήρια αυτά. Να αποφασίσει πιο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, ποιο είναι το επόμενο κ.ο.κ. Θα πάρει ένα πολύ καλό υπάλληλο με μεγάλο μισθό, ή έναν μέτριο με μικρότερο; Εκεί θα αρχίσει να σκέφτεσαι αν ο φθηνότερος έχει δυνατότητες εξέλιξης και μάλιστα γρήγορης.

Γιώργος: Και τι σημαίνουν αυτά τα κριτήρια που ανέφερες;

Γεωργία: επαγγελματική πείρα σημαίνει ότι ο υποψήφιος θα είναι καλός επιχειρησιακά. Ο καλός χαρακτήρας σημαίνει ότι θα έχει αρμονική συνεργασία με τους συναδέλφους του. Η γοητεία του και το στυλ του τον καθιστούν καλό με τους πελάτες. Αυτή η διαδικασία δεν γίνεται ποτέ τόσο εξονυχιστικά, παρότι είναι πολύ κρίσιμη. Αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορείς να ξοδέψεις τόσο χρόνο για να λάβεις μια απόφαση, είναι μια τρομακτικά περίπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να μην καταλήξει σε σωστό αποτέλεσμα. Γι' αυτό οι άνθρωποι λειτουργούν συνήθως λεξικογραφικά σε αυτές τις καταστάσεις και τείνουν να μειώνουν τους χρόνους λήψης της απόφασης.

Ο εργοδότης πρέπει να αποδεχτεί ότι μειώνοντας το χρόνο επεξεργασίας και λήψης μιας απόφασης παίρνει ένα ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει. Το MyJobNow Βοηθάει τον εργοδότη να μειώσει τους χρόνους, ακριβώς επειδή όλα αυτά τα κριτήρια βρίσκονται συγκεντρωμένα στο προφίλ του εργαζόμενου. Επιπλέον, η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μέσω chat βοηθάει να συλλέξει παραπάνω πληροφορίες για τον εργαζόμενο μέσα σε μερικά λεπτά.** Η σωστή χρήση του chat **είναι απαραίτητη για να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος λήψης της απόφασης.

Αν βάλεις μια κακοτραβηγμένη φωτογραφία από το μαγαζί σου, χωρίς άλλες πληροφορίες και με μια λακωνική περιγραφή του τύπου «ζητείται κοπέλα,» οι πιθανότητες να βρει ο εργαζόμενος ελκυστική την αγγελία είναι απειροελάχιστες. Αν βάλεις ωραίες φωτογραφίες, περιγράψεις συνοπτικά την κουλτούρα της επιχείρησής σου και την ειδικότητα που ψάχνεις, θα προσελκύσεις το ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουν περισσότερη πληροφορία, όταν δεν κινούνται στην ασάφεια και το σκοτάδι.

Διαβάστε ακόμα: