blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Το ΜyJobNow συνομιλεί με έναν από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες μπάρμεν!

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μας μιλά για την πορεία του ως Μπάρμαν, την καριέρα του, για τα χαρακτηριστικά ενός καλού μπάρμαν και για τους Έλληνες επιχειρηματίες σε αυτό τον τομέα.

- Αλέξανδρε Γκικόπουλε μίλησε μου για την πορεία σου ως Μπάρμαν, όσο αναλυτικά θέλεις

Άκου να δεις πώς ξεκίνησε η όλη φάση. Με το που τελείωσα το σχολείο, είχα τα μυαλά μου πάνω από το κεφάλι μου, είχα μια καλή ποσότητα μυαλού την οποία δεν μπορούσα να εκμεταλλευτώ σωστά. Ως εκ τούτου ήμουν στα ντουζένια μου εκείνη την περίοδο και επειδή σκεφτόμουν… και άλλα πράγματα, δεν είχα σαφή εικόνα για το τί ήθελα να κάνω στο μέλλον. Ήθελα να κάνω λίγο τη χάρη των γονιών μου, αλλά όταν πήγα να δώσω ήμουν λίγο κουκουρούκου. Έδωσα εξετάσεις και πέρασα λογιστική στη Χαλκίδα, επειδή με έτρωγε να δω πώς διαρθρώνεται μια εταιρία. Με το που μπήκα στη σχολή, ξεκίνησα να δουλεύω σε μια κατασκευαστική εταιρία για να μάθω πώς λειτουργεί αυτή από το κυλικείο και τη γραμματεία, μέχρι και τη διοίκηση περνώντας δημιουργικά από όλα τα τμήματά της. Όπως καταλαβαίνεις αυτό ήταν ένα μεγάλο ατού, γιατί κανείς δεν μπορούσε να δει τα πράγματα με έναν πιο ανάλαφρο αλλά και παιχνιδιάρικο τρόπο και όχι τόσο κόρπορετ, όπως άρμοζε στην εποχή. Παράλληλα, επειδή είχα πολλούς φίλους που δούλευαν νύχτα, δεν άργησα κι εγώ να μπω στη φάση. Ξεκίνησα σαν σερβιτόρος και γρήγορα πέρασα στο μπαρ γκουγκλάροντας μανιωδώς με τα 33mbps που είχα στη διάθεσή μου για να μάθω να φτιάχνω mohito, dry martini και όλα τα σχετικά. Πέρασα από το Αψέντι, συνέχισα στο Pere Ubu, μετά αγόρασα ποσοστό στο Αψέντι, σύντομα καταστράφηκα οικονομικά, αλλά συνέχισα να δουλεύω. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι το πρόσωπο μιας εισαγωγικής εταιρίας, όσον αφορά όλο το πορτφόλιο των ποτών που διακινεί. Μιλάω για τα ποτά, προτείνω βέλτιστους τρόπους χρησιμοποίησής τους, αναλύω στους πελάτες τη σύστασή τους, τις ιδιότητές τους και όλα τα σχετικά.

- Απ' ότι καταλαβαίνω η σεξουαλικότητά σου έπαιξε κάποιον ρόλο στην επιλογή σου να γίνεις μπάρμαν, αποτέλεσε ένα κάποιο κίνητρο

Όλοι όσοι δουλεύουν στα μπαρ ξεκινάνε για τα λεφτά και μετέπειτα επιδίδονται σε αυτό το στιγμιαίο φλέρτινκ με τους πελάτες. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα κομμάτι της γοητείας της δουλειάς. Αν δεν φλερτάρεις όχι μόνο με τη γυναικά, αλλά και τον άντρα, δεν θα έχεις πώληση, δεν θα έχεις χαβαλέ. Η σεξουαλικότητα βγαίνει κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, στη συνέχεια της επικοινωνίας η επαφή διανθίζεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του πελάτη. Κάνεις αντάπτ στις επιθυμίες του άλλου και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πέσεις στην ψυχολογική λακκούβα του, και να προσπαθήσεις να την κάνεις λίγο πιο όμορφη.

- Πώς σε βοήθησε στην καριέρα σου το ότι ήσουν εξωστρεφής και είχες τις αντίστοιχες κοινωνικές δεξιότητες, ως παιδί και έφηβος;

Γενικά μου άρεσε πολύ ο χαβαλές, η επικοινωνία και η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους. Δεν μου άρεσε να κάθομαι μόνος μου στη γωνία, πάντα ήθελα να γνωρίζω όποιον ερχόταν στον δρόμο μου. Ως μπάρμαν ξεκινάω την επικοινωνία με τον πελάτη χαμογελώντας. Ο άλλος πρέπει να νιώσει οικεία. Για να έρθει και να ξανάρθει σε εσένα, πρέπει να εκβιάσεις τη μοίρα, να γίνεις ο αγαπημένος του μπάρμαν. Όπως κάθε άλλη όμορφη σχέση, η σχέση με τον πελάτη ξεκινάει με τον διάλογο. Προφανώς, υπάρχει και ένα τεχνικό κομμάτι στη δουλειά μας, αλλά το σημαντικό είναι η επικοινωνία. Επειδή έχεις απέναντί σου έναν άγνωστο, πρέπει να γίνεις κοινωνός της στιγμής, να ικανοποιήσεις τα θέλω του και να καταφέρεις να σου ανοιχτεί. Πάντα ξεκινάω με αυτούς που είναι λίγο πιο ανοιχτοί, πιο ανάλαφροι, που έχουν καλύτερη διάθεση και γενικά σέβονται το καλησπέρα σου.

-_ **Όταν εντοπίζεις έναν άνθρωπο με υψηλό** _emotional energy_ **ανάμεσα στους πελάτες σου, φροντίζεις να παίξεις μαζί του προκειμένου να μεταδοθεί η ενέργειά του και στο υπόλοιπο μαγαζί;**_

Εννοείται ότι φαίνεται ποιος είναι αυτό το πρόσωπο μέσα στο μαγαζί. Αυτούς τους έχεις αρχηγούς της βραδιάς, από αυτούς μπορεί να ξεκινήσει κάτι όμορφο και για όλους τους άλλους, οπότε φροντίζεις να καλλιεργείς την ενέργειά τους. Κατά τα άλλα, μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο μαλάκας, ο περίεργος, ο αγενής και να τους διαχειριστείς αναλόγως, προκειμένου να μην χαλάσει ούτε η δική σου ούτε η δική τους διάθεση.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού μπάρμαν;

Καλός μπάρμαν… μάλιστα. Σίγουρα χρειάζεται να είναι επικοινωνιακός, να κάνει ωραία ποτά, να είναι χαρούμενος και γενικά να σου προσφέρει μια φροντίδα μέσα στο βράδυ σου. Από τη στιγμή που ο πελάτης δεν έχει έρθει για να πιει απλά ένα ποτό, αλλά για να βγει από όσα αρνητικά έχει βιώσει μέσα στην ημέρα του, πρέπει να φροντίσεις να κυλήσει το βράδυ του όμορφα, να αποφορτιστεί και να διασκεδάσει.

- Τι πρέπει να προσέξει ένας επιχειρηματίας πριν ανοίξει ένα μπαρ;

Έχει μοιραστεί σε πάρα πολλούς παίκτες η πίτα, γεγονός που δεν βοηθάει τους επιχειρηματίες. Επίσης, δεν βοήθησε ούτε το κράτος που επέβαλε υψηλούς φορολογικούς δείκτες στο προϊόν, αλλά και για τους απασχολούμενους. Ένα σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία ενός μπαρ είναι η ροή του κόσμου. Αν δεν υπάρχει εισροή ανθρώπων, κάθε μέρα που θα περνάει χωρίς να έχεις κόσμο, θα είναι μια κατρακύλα για εσένα και την επιχείρησή σου. Ως εκ τούτου, αυτό φέρνει και άλλα προβλήματα, οπότε η ροή του κόσμου είναι κάτι που πρέπει να φροντίσει ένας επιχειρηματίας. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί το πρότζεκτ σου, να κάνει αντάπτ πάνω στις ιδέες σου και να μπορέσει και αυτός να εξελιχθεί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που έχεις δημιουργήσει. Οι Αθηναίοι φαίνεται ότι έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν καινούριου πράγματα και σε αυτό βοηθάει και το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη, δεν δίνουν εύκολα δεύτερες ευκαιρίες. Μπορεί να έρθουν στο opening party που θα κάνεις, αλλά αν καθυστερείς τις παραγγελίες τους και δεν έχεις καλά εκπαιδευμένο το προσωπικό σου, πιθανότατα δεν θα ξαναέρθουν στο μαγαζί σου. Οι πελάτες σου θα είναι αυστηροί, γιατί πλέον είναι και ταξιδεμένοι. Επίσης, η αγοραστική τους δύναμη είναι μειωμένη. Εάν ο άλλος έχει εκατό ευρώ το μήνα για να διαθέσει σε ποτά, θα προσέξει πού θα τα χαλάσει. Θα τα χαλάσει εκεί που ξέρει ότι όταν γυρίσει σπίτι του θα πει «οκ, το εικοσάρικο που χάλασα άξιζε». Άρα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να προσέξει το προσωπικό του, να έχει ένα πολύ ωραίο προϊόν και ένα πολύ ωραίο κόνσεπτ, για το οποίο ο κόσμος θα νιώθει αυτή τη στιγμιαία δίψα του να γίνει κοινωνός αυτής της συνθήκης, κοινωνός και σαν οντότητα αλλά και οικονομικός κοινωνός.

- Ανέφερες το προσωπικό. Θεωρείς ότι οι έλληνες επιχειρηματίες, είναι προσεκτικοί στον τρόπο που επιλέγουν και διαχειρίζονται το προσωπικό τους;

Οι επιχειρηματίες είναι ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος πότε θα συμβεί η στραβή. Η συζήτηση είναι απαραίτητη ανάμεσα στον εργοδότη και τον υπάλληλο. Μέσα από τις συζητήσεις και τα meetings μπουστάρεται το προσωπικό για να μπορέσει να πουλάει αυτό που ψάχνει ο πελάτης. Έχω βρεθεί σε meetings που είναι βαρετά, έχω βρεθεί και σε meetings που πραγματικά έχουν νόημα, στα οποία ο επιχειρηματίας αφουγκράζεται τα προβλήματα του εργαζομένου, αφουγκράζεται παράπονα, επιβραβεύει το προσωπικό (Βλέπε το σχετικό άρθρο στο μπλογκ του myjobnow) σε μια πολύ όμορφη στιγμή.

- Πώς μπορεί ένας μπάρμαν να εξελίξει τις τεχνικές δεξιότητές του σαν επαγγελματίας; Θεωρείς ότι οι σχετικοί θεσμοί στην Ελλάδα λειτουργούν ευεργετικά στην εξέλιξη ενός επαγγελματία;

Με εκπαίδευση και διάβασμα. Σίγουρα είναι σημαντική η συμμετοχή σε σεμινάρια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μαϊντανιλίκι. Πολλοί πάνε και δεν δίνουν σημασία, απλά παρευρίσκονται για να παρευρεθούν. Κατά τα άλλα, δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες καθαυτές, για το πώς θα εξελιχθεί κάποιος στη δουλειά του. Ζούμε σε ένα κόσμο που διαρκώς βγαίνουν καινούρια πράγματα… καινούρια μηχανήματα, καινούρια αποστάγματα. Ο επαγγελματίας πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο του μπαρ στην Ελλάδα είναι υπέρ του δέοντος υψηλό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες μπάρμεν παίρνουν ρισπέκτ από τους συναδέλφους τους ανά τον κόσμο.

- Έχουν καταφέρει οι Έλληνες επιχειρηματίες να προσεγγίσουν και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα;

Δεν το συζητώ. Το διαδίκτυο και οι έντυπες εκδόσεις στα αεροδρόμια είναι πολύ σημαντικά εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μπαρ τα οποία φυτοζωούσαν στο παρελθόν κατά την καλοκαιρινή σεζόν, πλέον εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τουρίστες. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έρχονται στην Αθήνα με σκοπό να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, δεν μένουν μόνο στην επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων. Τους ενδιαφέρει η γαστρονομία, η ελληνική κουζίνα και κατ' επέκταση το κοκτέιλ. Συνεπώς, κάθε επιχειρηματίας πρέπει να έχει στο νου του ότι δεν εξυπηρετεί μόνο το ελληνικό κοινό αλλά και το διεθνές, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

- Κλείνοντας, ποιο ιδιαίτερο τιπ θα μοιραζόσουν με τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το μπαρ;

Θα τους έλεγα να έχουν το κεφάλι τους ψηλά όταν βρίσκονται πίσω από τη μπάρα. Κυριολεκτικά. Να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του πελάτη τους, με το που θα μπει αυτός στο μπαρ, να καταγράφουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τον κόσμο που κυκλοφορεί στο οπτικό τους πεδίο, να είναι διεισδυτικοί και παρατηρητικοί.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος είναι μπάρμαν και Brand Ambassador της εταιρίας Tsaknakis Bros. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Διαβάστε ακόμα: