blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Επάγγελμα Barman

Πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο χώρο του μπαρ.

Εισαγωγή

Η αγορά της εστίασης έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Από το 2013 μέχρι σήμερα ανοίγουν συνεχώς νέες επιχειρήσεις και τα συναφή επαγγέλματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των νέων εργαζομένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Καθώς το επίπεδο των υπηρεσιών και των προϊόντων ανεβαίνει συνεχώς, η εσωτερική διάρθρωση του επαγγέλματος αλλάζει και αυτή. Αυτό σημαίνει ότι η θέση του βοηθού έχει γίνει απαραίτητη για τα περισσότερα cocktail bar, γεγονός που επιτρέπει σε πολλούς νέους επαγγελματίες να μπουν στο χώρο, χωρίς να έχουν απαραίτητα κάποια προϋπηρεσία. Οπότε, αν θες να ξεκινήσεις να εργάζεσαι σαν barman δεν έχεις παρά να ψάξεις στο MyJobNow τις σχετικές αγγελίες και να ξεκινήσεις να εργάζεσαι στο πόστο του βοηθού.

Βασικά οικονομικά δεδομένα

Ο μισθός ενός βοηθού χωρίς προϋπηρεσία κυμαίνεται από τον κατώτατο μέχρι τα 800 ευρώ. Ωστόσο, οι απολαβές ενός εργαζομένου μπορούν να αυξηθούν σημαντικά όσο αυξάνονται τα χρόνια προϋπηρεσίας. Ένας Bar Manager μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.000 ευρώ το μήνα, με τα καθήκοντά του ωστόσο να ξεπερνούν κατά πολύ αυτά του “απλού” barman. Επιπλέον, οι μισθοί ολόκληρου του κλάδου αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας το 2018 στο +7.1% σε σύγκριση με το 2015. Αν λάβουμε υπόψη και τις ευκαιρίες απασχόλησης σε καλοκαιρινούς προορισμούς με μεγάλη ζήτηση (Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη κ.ο.κ.), στους οποίους οι μισθοί για θέσεις ευθύνης είναι ακόμα πιο ελκυστικοι, καταλαβαίνουμε ότι ένας barman μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Καθήκοντα

Τα καθήκοντα ενός Barman διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Ξεκινάνε από τις βασικές δουλειές προετοιμασίας του μπαρ, τον καθαρισμό του εξοπλισμού και την ανανέωση των πρώτων υλών, και φτάνουν μέχρι τη δημιουργία και την επιμέλεια του καταλόγου των cocktail. Όταν εισέρχεται κάποιος στο επάγγελμα, δεν πρέπει να θεωρεί ότι αυτές οι φαινομενικά «ταπεινές» δουλειές της προετοιμασίας είναι ασήμαντες. Όπως σε κάθε επάγγελμα, πρέπει κανείς να εξοικειωθεί με τις πολύ βασικές λειτουργίες και διαδικασίες, να κατανοήσει το «πνεύμα» όλων αυτών των μικρών τελετουργικών προετοιμασιας, να δει γιατί τα πράγματα γίνονται όπως γίνονται. Πολλοί επαγγελματίες του μπαρ συχνά επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να δουλεύουν με συνεργάτες οι οποίοι είναι τακτικοί και οικονομικοί στις κινήσεις τους, σέβονται τους συνεργάτες τους και γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να κρατάνε τον χώρο, τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες τακτοποιημένα. Δεν θα καταφέρεις ποτέ να εξελιχθείς, αν δεν γνωρίζεις καλά την αλφάβητο!

Εκπαίδευση και δεξιότητες

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των επαγγελματιών του μπαρ έχει ανέβει πολύ. Ένας barman δεν μπορεί, πλέον, να αντιμετωπίζει τη δουλειά του σαν χομπίστικη απασχόληση μέχρι να βρει μια «κανονική» δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητο για τους νέους επαγγελματίες να ξεκινήσουν επιλέγοντας ένα καλό πρόγραμμα σπουδών. Μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης πρέπει κανείς να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και να παρακολουθεί διαδικτυακά έντυπα για το ποτό και το μπαρ, προκειμένου να ενημερώνεται για τις καινούργιες τεχνικές παρασκευής ποτών, τα νέα αποστάγματα και υλικά. Με τα λόγια του Αλέξανδρου Γκικόπουλου «χρειάζεται εκπαίδευση και διάβασμα. Σίγουρα είναι σημαντική η συμμετοχή σε σεμινάρια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μαϊντανιλίκι. Πολλοί πάνε και δεν δίνουν σημασία, απλά παρευρίσκονται για να παρευρεθούν. Κατά τα άλλα, δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες καθαυτές, για το πώς θα εξελιχθεί κάποιος στη δουλειά του. Ζούμε σε ένα κόσμο που διαρκώς βγαίνουν καινούρια πράγματα… καινούρια μηχανήματα, καινούρια αποστάγματα. Ο επαγγελματίας πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο του μπαρ στην Ελλάδα είναι υπέρ του δέοντος υψηλό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες μπάρμεν παίρνουν ρισπέκτ από τους συναδέλφους τους ανά τον κόσμο.»

Βρες την επόμενή σου δουλειά!

Στο MyJobNow ανεβάζουμε καθημερινά νέες αγγελίες εργασίας για Bartenders. Δημιούργησε το προφίλ σου και άρχισε να στέλνεις αιτήσεις.

Διαβάστε ακόμα: