blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη!

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στις συνεντεύξεις. Πολλοί υποψήφιοι, όμως, παραμελούν ένα σημαντικό κομμάτι: τις ερωτήσεις. Ενώ έχουν γραφτεί πολλές σελίδες σχετικά με τον σωστό τρόπο απαντήσεων στις ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη, δεν δίνεται η απαραίτητη έμφαση στις ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις εσύ, ο υποψήφιος.

Μέσα από τις συνεντεύξεις αυτές φαίνεται η προθυμία σου να εργαστείς εκεί, να αναδείξεις τα χαρίσματά σου και να δεις αν σου αρέσει τελικά να δουλεύεις εκεί 40 ώρες την εβδομάδα. Άλλωστε, δεν είσαι μόνο εσύ που περνάς από συνέντευξη, αλλά και ο πιθανός εργοδότης σου.

Ενώ υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μπορεί να θέσει κάποιος, αυτές που σου προτείνουμε θα σε βοηθήσουν να πάρεις τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις που θες. Με τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις από τις παρακάτω, θα έχεις πλήρη εικόνα.

1. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η εταιρεία και πώς μπορώ να βοηθήσω;

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, αν ρωτήσεις πώς μπορείς να προσφέρεις σε μια εταιρεία δημιουργείς την καλύτερη εντύπωση στον πιθανό εργοδότη σου, σύμφωνα με την Marie Claire. «Κάθε διευθυντής έχει την ίδια απορία, οπότε όταν δέχεται την ίδια ερώτηση από έναν πιθανό εργαζόμενο, φαίνεται σαν να έχει μπει στο κεφάλι του». Δημιουργείται απίστευτη οικειότητα. Με τη φράση «πώς μπορώ;» θέτετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του πιθανού εργοδότη σας και σας κάνει να φαίνεστε ως ο καταλληλότερος.

2. Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα σας;

Με αυτή την ερώτηση θα φαίνεται ότι θεωρείς τη θέση ήδη δική σου. Αν, μάλιστα, τη θέσεις ως « Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα με την οποία θα εργαστώ;», δείχνεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, θα μάθεις και για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας: αν είναι στην ίδια ηλικιακή ομάδα με σένα, αν υπάρχει κοινωνική ζωή ή αν θα μπορούσες να λειτουργήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

3. Έχετε επιφυλάξεις σχετικά με τα προσόντα ή και τις ικανότητές μου;

Ενώ με αυτόν τον τρόπο φαίνεται σαν να σαμποτάρεις τον εαυτό σου, στην πραγματικότητα με αυτή την ερώτηση δείχνεις αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα στο να δεχτείς την κριτική. Επιπλέον, αν δημιουργηθούν απορίες, θα έχεις την ευκαιρία να λύσεις τυχόν παρεξηγήσεις. «Σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις τι σκέφτεται το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη και να διαλύσεις τυχόν αμφισβητήσεις ή να μιλήσεις περαιτέρω για κάτι σημαντικό», επιβεβαιώνει ο Morgan Nichols, διευθυντής της Αμερικανικής εταιρείας εύρεσης προσωπικού Torrey & Gray. Σε ευχαριστούμε, Morgan.

4. Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας;

Ακόμα και το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη έχει ψυχή και ας υπάρχουν αόρατα όρια μεταξύ σας. Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τον πάγο και να δημιουργθεί μια σχέση μεταξύ σας πριν καν ενταχθείς στην εταιρεία. Επιπλέον, σου δίνει την ευκαιρία να δεις και τα πιθανά προνόμια που μπορεί να έχεις όταν προσληφθείς.

5. Και τώρα τι κάνουμε;

Πού να το φανταστεί κανείς ότι ο Axl Rose, τραγουδιστής των Guns’n’Roses, θα ήταν πρότυπο απάντησης σε συνέντευξη; Σύμφωνα με το Forbes, δεν υπάρχει πιο κρίσιμη ερώτηση που μπορείς να κάνεις πριν φύγεις από μία συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δείχνεις προθυμία να ξεκινήσεις σύντομα δουλειά, αλλά έχεις μια ιδέα των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσεις και του χρονικού διαστήματος που θα χρειαστεί μέχρι να πάρεις απάντηση. Πριν φύγεις, μη διστάσεις να θέσεις την ερώτηση αυτή δυνατά και καθαρά… και ίσως να κληθείς για δεύτερη συνέντευξη.

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή μας δωρεάν πατώντας στο ανάλογο σύνδεσμο:

Για Android κινητά – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myjobnow.android&hl=en_US

Για iPhone κινητά – https://itunes.apple.com/gr/app/myjobnow/id1331874064?mt=8

Διαβάστε ακόμα: