blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

5 ερωτήσεις που πρέπει να αποφύγετε στη συνέντευξη!

Το ξέρετε και εσείς καλά: η διαδικασία της συνέντευξης είναι ιδιαίτερα αγχωτική για κάθε υποψήφιο εργαζόμενο. Όποια μορφή συνέντευξης και αν ακολουθείτε, καλύτερα να αποφύγετε τις ακόλουθες ερωτήσεις καθώς πιθανό είναι να τεθεί η εταιρεία σας στο στόχαστρο για διακρίσεις.

1. Σε ποια θρησκεία πιστεύεις;

Η θρησκεία του καθενός δεν τον εμποδίζει να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του. Επιπλέον, στην πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε, είναι πολύ σημαντικό να μην αποκλείονται οι καταλληλότεροι για τη θέση αυτή, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής, φύλου ή θρησκεύματος.

2. Έχεις πάρει ποτέ άδεια για λόγους υγείας;

Ακόμα και αν τυχόν παρατηρήσετε διαστήματα ανεργίας στο βιογραφικό κάποιου εργαζόμενου, καλό είναι να μη συζητήσετε θέματα υγείας. Είναι λογικό να θέλετε να είστε βέβαιοι ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει τη δουλειά θα μπορεί να ανταποκρίνεται πάντα στα καθήκοντά του. Αν τελικά τον προσλάβετε και του παρουσιαστεί ξανά τυχόν πρόβλημα υγείας, είστε υποχρεωμένοι να κάνετε τα προβλεπόμενα από το νόμο για να τον βοηθήσετε.

3. Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;

Αυτή η πληροφορία θα σας είναι απαραίτητη μόνο κατά την πρόσληψη για να καταγραφεί στη σύμβαση εργασίας. Μπορεί να προτιμάτε έναν εργαζόμενο που δε θα έχει περαιτέρω υποχρεώσεις, αλλά ένας υποψήφιος με τη δική του οικογένεια θα κάνει και αυτός τα πάντα για να είναι αποδοτικός λόγω των υποχρεώσεων που θα έχει να καλύψει.

4. Ασχολείσαι με το συνδικαλισμό;

Η συνδικαλιστική δράση ενός εργαζομένου μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα εργασίας ή και να τον ωθήσει να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας. Εφ’ όσον είναι ο καταλληλότερος για τον ρόλο αυτό από όλες τις απόψεις, δεν θα πρέπει έστω και υποσυνείδητα να επηρεάζεστε από τυχόν δράσεις στις οποίες συμμετέχει κάποιος.

5. Έχετε καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα;

Κατά πάσα πιθανότητα, ο υποψήφιος που έχετε μπροστά σας έχει λευκό ποινικό μητρώο. Όπως και να έχει το πράγμα, ακόμα και αυτοί που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα χρειάζονται μια εργασία που θα τους βοηθήσει να επανενταχθούν στην κοινωνία και να νιώσουν και πάλι οργανικά μέλη της.

Συμπερασματικά, οι προαναφερθείσες ερωτήσεις, όπως και οι ερωτήσεις που σχετίζονται με προσωπικές προτιμήσεις και πεποιθήσεις των υποψηφίων, είναι παράνομες και μπορούν να σας απομακρύνουν από τους κατάλληλους εργαζομένους. Επικεντρωθείτε στις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, και θα βρείτε αυτόν που χρειάζεστε!

Διαβάστε ακόμα: