blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Πώς να εκπαιδεύσεις το προσωπικό σου – 4 συμβουλές!

Στο MyJobNow συντάξαμε μια λίστα με 4 βασικές αρχές για τη βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησής σου.

Τα τελευταία χρόνια, και με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, η γενιά των millennials και των επερχόμενων generation z εισέρχεται στην αγορά εργασίας και θα αποτελεί σε μερικά χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι του εργατικού δυναμικού του Δυτικού Κόσμου (pewresearch.com). Η εξέλιξη αυτή φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην οργανωσιακή κουλτούρα των επιχειρήσεων (βλέπε το παράδειγμα της Gucci), οριζοντιοποιεί τις εσψωτερικές ιεραρχίες και ωθεί τα τμήματα HR ανά τον κόσμο σε επανασχεδιασμό των στρατηγικών και τεχνικών διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις αξίες και την ψυχοδομή των νέων εργαζομένων.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι νέοι εργαζόμενοι δίνουν σημαντική έμφαση στις συνθήκες εργασίας τους, επιθυμούν ένα πιο αρμονικό πάντρεμα της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής, στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη, η οποία δεν μεταφράζεται μόνο σε καλύτερους μισθούς, αλλά και διαρκή εμπλουτισμό των ικανοτήτων τους. Στην πλειοψηφία τους οι νέοι εργαζόμενοι επιζητούν ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξέλιξης από τους εργοδότες τους, απαιτούν διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης και εξέλιξής τους εντός της εκάστοτε επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο της εσωτερικής μετακίνησης σε άλλες θέσεις και πόστα ή ακόμη και άλλες γεωγραφικές περιοχές, προς αναζήτηση νέων επαγγελματικών και συναισθηματικών εμπειριών (βλέπε το παράδειγμα της βιομηχανίας της μόδας).

Τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα στις περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και, σταδιακά, έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται από αρκετές πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναζητήσαμε επιτυχημένους επαγγελματίες με διαφορετικές σταδιοδρομίες που εργάζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί τους τις εμπειρίες τους σε θέματα εκπαίδευσης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακής κουλτούρας. Ο Χρύσανθος, 28 ετών, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ocado, ένα μεγάλο on-line σούπερ μάρκετ, με παρουσία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου:

«Οι μοντέρνες επιχειρήσεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και εργαλείων προκειμένου να εκπαιδεύουν συνεχώς τους εργαζόμενούς τους, αλλά και να «εκπαιδεύονται» από αυτούς. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν στους juniors μια περίοδο προσαρμογής και πειραματισμού, ούτως ώστε να καταλάβουν βιωματικά ποια είναι τα δυνατά τους σημεία και πού μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο εργαζόμενος συναντά τακτικά τον manager του σε one to one meetings, κατά τη διάρκεια των ποίων λύνονται απορίες, τίθενται στόχοι και γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση για την πορεία του εργαζόμενου. Η εκπαίδευση δεν είναι μια στατική διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα την περίοδο της πρόσληψης του εργαζόμενου. Αντιθέτως, είναι μια δυναμική διαδικασία που περιλαμβάνει συμμετοχή σε σεμινάρια και workshops που διοργανώνει η εταιρία ή άλλοι φορείς.»

Ο Κωνσταντίνος, 31 ετών, εργάζεται σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρία ως senior lean consultant και μοιράστηκε με το myjobnow τις δικές του εμπειρίες:

«Η βελτίωση του performance των εργαζομένων είναι πλέον επιστήμη. Πέρα από τα one to one meetings, σημαντικά είναι σε αυτήν την κατεύθυνση τα town hall meetings, κατά τη διάρκεια των οποίων ολόκληρη η ομάδα ανταλλάσσει απόψεις για την πορεία ενός πρότζεκτ. Η εκπαίδευση, σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, είναι ένα δυναμικό μέγεθος. Ξεκινά με την πρόσληψη του εργαζόμενου και συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ για τη συμμετοχή ενός εργαζόμενου σε συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops, αρκετές φορές προσφέρεται η δυνατότητα υπέρβασης αυτού του μπάτζετ σαν «bonus» για το καλό performance ενός εργαζόμενου.»

Καθότι το κόστος της αντικατάστασης ενός παλιού και έμπειρου και της εκπαίδευσης ενός νέου εργαζομένου μπορεί να είναι μια πολύ ζημιογόνα υπόθεση, σε χρήμα και σε χρόνο, το myjobnow σου έχει έτοιμες 4 βασικές αρχές για τη βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησής σου.

1. Αφιέρωσε χρόνο για να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης

Κάθε νέα γνωριμία που κάνουμε κρίνεται εν πολλοίς από το επίπεδο της επικοινωνίας των πρώτων συναντήσεων. Οι άνθρωποι καταγράφουν αυτόματα ένα πλήθος πληροφοριών, γνωσιακών και συναισθηματικών, όταν συναναστρέφονται ένα πρόσωπο για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό ο υπάλληλός σου θα αποκτήσει μια συγκεκριμένη άποψη για εσένα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, άποψη που δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει στην πορεία της επαγγελματικής σχέσης σας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να του αφιερώσεις ουσιαστικό χρόνο όταν ξεκινήσει να εργάζεται για εσένα. Μάθε πράγματα για τη ζωή του και την επαγγελματική του πορεία, για τα γούστα του, τα όνειρά του, τους στόχους του, τις προσωπικές αποτυχίες και επιτυχίες του. Μην είσαι διεκπεραιωτικός και πρόχειρος σε αυτές τις συζητήσεις. Ο υπάλληλός σου πρέπει να νιώσει ότι πράγματι θέλεις να τον γνωρίσεις, ότι ενδιαφέρεσαι για όσα έχει να σου πει, ότι γνωρίζεις τί άνθρωπος πραγματικά είναι. Σκέψου ότι έτσι θα μπουν οι βάσεις για τη μελλοντική σας επικοινωνία, μια επικοινωνία χωρίς περιττούς τσακωμούς, ασυνεννοησίες και παρεξηγήσεις.

2. Επιβράβευσέ τον

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενός υπαλλήλου θα γίνουν πολλά λάθη, θα αναγκαστείς να επαναλάβεις τα ίδια πράγματα, θα εκνευριστείς και θα χάσεις την υπομονή σου μαζί του. Παρότι είναι αδύνατον να μην υπάρξουν εντάσεις μεταξύ σας και, βεβαίως, πρέπει να του επισημαίνεις τα λάθη και τις αστοχίες του, δεν πρέπει να ξεχνάς να τον επιβραβεύεις. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να εστιάζουμε στα αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις και να μην δίνουμε αρκετό χώρο σε όσα θετικά μας συμβαίνουν. Πρέπει πάντα να έχεις στον νου σου ότι ο υπάλληλος έχει ανάγκη από την επιβράβευση προκειμένου να είναι πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Μην ξεχνάς ότι αυτό είναι ευεργετικό όχι μόνο για εκείνον αλλά και για την επιχείρησή σου. Όταν το προσωπικό σου είναι δημιουργικό, παραγωγικό και ευχαριστημένο, το επίπεδο εξυπηρέτησης του πελάτη σου ανεβαίνει κατακόρυφα. Μάθε να επισημαίνεις τις αποτυχίες αλλά και τις επιτυχίες των υπαλλήλων σου.

3. Εστίασε στον συναισθηματικό παράγοντα

Προφανώς, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσεις τον υπάλληλό σου στο τεχνικό κομμάτι της δουλειά του. Υπάρχει ένα πρακτικό σκέλος που έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου, τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην εξυπηρέτηση του πελάτη, τη σωστή παραγωγή του προϊόντος, τις παραγγελίες των πρώτων υλών και όλα τα σχετικά. Όμως, το δεύτερο, και εξ ίσου κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσής του, έχει να κάνει με διαχείριση των συναισθημάτων του. Πρέπει να είσαι παρατηρητικός και να καταλαβαίνεις πότε ο υπάλληλός σου είναι αγχωμένος, πότε είναι χαρούμενος, πότε εκνευρισμένος, πότε έχει ανάγκη από μια καλή κουβέντα. Στην πραγματικότητα, για να αποκτήσει τα τεχνικά skills που είναι απαραίτητα για τη δουλειά του, πρέπει να νιώθει ότι οι άνθρωποι από τους οποίους μαθαίνει δεν τον αντιμετωπίζουν σαν ένα ρομπότ. Φρόντισε να μιλάς μαζί του σε καθημερινή βάση όχι μόνο για το τα τεχνικά ζητήματα, αλλά και για τη διάθεσή του, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του.

4. Μάθε καινούρια πράγματα από εκείνον

Όταν εκπαιδεύεις το προσωπικό σου καλό είναι να έχεις στο νου σου ότι η σχέση αυτή μπορεί να γίνει αμφίδρομη. Βεβαίως, είναι απαραίτητο ο καινούργιος εργαζόμενος να καταλάβει σε βάθος τις διαδικασίες και τις λειτουργίες της επιχείρησής σου, σε τεχνικό, επικοινωνιακό και συναισθηματικό επίπεδο, ωστόσο πρέπει να καταλάβεις ότι όσο μαθαίνει εκείνος από εσένα, άλλο τόσο μπορείς να μάθεις και εσύ από αυτόν. Δώσε του τον χώρο να λέει τις ιδέες του, συζήτησέ τις μαζί του, εντόπισε ποιες μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, ποιες είναι εφαρμόσιμες για τη δική σου επιχείρηση. Επιπλέον, δες τί λάθη κάνεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αναγνώρισέ τα και εξελίξου σαν εργοδότης και σαν εκπαιδευτής. Θα εκπλαγείς από το πόσα καινούρια και δημιουργικά πράγματα μπορείς να ακούσεις από τον υπάλληλό σου αν έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας δωρεάν πατώντας στο ανάλογο σύνδεσμο:

Για Android κινητά – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myjobnow.android&hl=en_US

Για iPhone κινητά – https://itunes.apple.com/gr/app/myjobnow/id1331874064?mt=8

Διαβάστε ακόμα: