blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Συμβουλές για εργαζόμενους: πώς να χρησιμοποιήσετε το MyJobNow για να βρείτε άμεσα δουλειά

Τιπς και προτάσεις για να βελτιστοποιήσετε τη χρήση του MyJobNow: οι εργαζόμενοι μας μοιράζονται τις σκέψεις τους και τις ιδέες τους για να κάνεις το προφίλ σου ακόμα πιο ελκυστικό!

Το MyJobNow κλείνει οχτώ μήνες ζωής και αυτή τη στιγμή πάνω από 100.000 άνθρωποι αναζητούν εργασία μέσω της πιο αποτελεσματικής και τεχνολογικά προηγμένης εφαρμογής. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους του MyJobNow και μοιράστηκαν μαζί μας ορισμένες συμβουλές για τους υποψήφιους εργαζόμενους. Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, που μιλάει καθημερινά με τους εργοδότες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μας κατατόπισε για τα do’s and dont’s όταν δημιουργείτε προφίλ και κάνετε αιτήσεις στο MyJobNow. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα είχε να μας πει και το τμήμα I.T.

Ας ξεκινήσουμε από τη δημιουργία του προφίλ σας. Η ποιότητα του προφίλ που θα δημιουργήσετε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς. Δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να φτιάξετε ένα καλό προφίλ που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να γίνετε shortlisted για τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν! Και μόνο το γεγονός ότι ξοδέψατε λίγο χρόνο για να φτιάξετε ένα ελκυστικό προφίλ αποτελεί έναν πρώτο δείκτη της αξιοπιστίας σας για τους εργοδότες. Συχνά, οι εργοδότες που επικοινωνούν με την εξυπηρέτηση πελατών στο MyJobNow αναφέρουν παραδείγματα κακών προφίλ: θολές ή μη επαγγελματικές φωτογραφίες, ορθογραφικά λάθη στο κείμενο, συντομία στις αναφορές στην επαγγελματική πείρα. Ας δούμε αναλυτικά τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα προφίλ εργαζομένων.

Βίντεο

Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για να ανέβει το προφίλ σας στην εκτίμηση του εργοδότη. Σύμφωνα με μαρτυρίες του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, οι περισσότεροι εργοδότες σχολιάζουν στους υπαλλήλους του MyJobNow τη σημασία του βίντεο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος I.T. ένα προφίλ με βίντεο έχει 27% περισσότερες πιθανότητες να γίνει shortlisted και 18% να προσληφθεί σε σχέση με ένα προφίλ χωρίς βίντεο. Όπως καταλαβαίνετε, ένα καλό βίντεο αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να σας επιλέξουν για τη δουλειά που ενδιαφέρεστε. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι οι εργοδότες ενδιαφέρονται για το βίντεο. Σε δουλειές που έχουν να κάνουν με επικοινωνία, είναι κρίσιμο να καταλάβει κανείς πόσο άνετοι είστε στη χρήση της γλώσσας, πόσο ξέρετε να επικοινωνείτε με τις εκφράσεις του προσώπου σας και τη γλώσσα του σώματός σας, πόσο θετική είναι η ενέργειά σας. Όσον αφορά την ποιότητα του βίντεο, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη λογική του instastory. Ζητήστε από έναν φίλο σας να σας βιντεοσκοπήσει με το κινητό του σε έναν ουδέτερο και ήσυχο χώρο, όπως το σαλόνι σας. Μιλήστε άνετα, αλλά όχι πρόχειρα, επιλέξτε απλό ντύσιμο. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε συνέντευξη και κάποιος σας ρωτάει βασικές ερωτήσεις για την επαγγελματική σταδιοδρομία, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, τους στόχους σας για το μέλλον. Καλό θα ήταν να αποφύγετε στερεοτυπικές εκφράσεις και μεγάλα λόγια. Προσπαθείστε να δείξετε τα καλά στοιχεία της προσωπικότητάς σας, μιλήστε απλά και κατανοητά!

Φωτογραφία

Συχνά, οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν στα προφίλ των χρηστών είναι θολές, «φορτωμένες» με πολλά φίλτρα ή θεματολογικά μη σχετικές. Μπορεί το MyJobNow να είναι μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη λογική των social media, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε φωτογραφίες από το προφίλ μας στο Facebook ή το Instagram. Είναι λογικό να μπερδευόμαστε, καθότι όλοι μας έχουμε συνηθίσει την αισθητική των social media, πρέπει όμως στην επιλογή της φωτογραφίας να είμαστε πιο «παραδοσιακοί.» Ιδανική επιλογή είναι μια πραγματική φωτογραφία από προηγούμενη δουλειά σας ή ένα απλό πορτρέτο που έχει τραβήξει κάποιος φίλος σας. Αποφύγετε τις selfie!

Κείμενο αυτοπαρουσίασης

Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στη φλυαρία και την ελλειμματικότητα. Πρέπει να στοχεύετε στην επάρκεια, την οικονομία και την καθαρότητα. Πολλοί υποψήφιοι είναι βιαστικοί, γεγονός που τους οδηγεί σε ορθογραφικά λάθη, κακή σύνταξη και περιττές πληροφορίες. Το κείμενο σας πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό, αλλά όχι μικρό, οπότε επιλέξτε μικρές προτάσεις και όχι μακροπερίοδο λόγο. Αναφέρετε προηγούμενες δουλειές σε σχετικά και άλλα πόστα, εκπαίδευση και σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει, επίπεδο ξένων γλωσσών. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παρασύρεστε από τον τρόπο που μιλάτε στο messenger και το Instagram. Αποφύγετε greeklish και προφορικό λόγο. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Η Έφη εργάζεται για το MyJobNow και βρήκε τη δουλειά, καλά μαντέψατε, μέσω του MyJobNow! Αυτό ήταν το κείμενο αυτοπαρουσίασης που ανέβασε στο προφίλ της:

«Ερασιτέχνης φωτογράφος, ηχολήπτρια και μοντέρ, υποψήφια διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν ομαδικά και κυρίως αναζητώ αξιόλογες και αυτονόητες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας»

Ρωτήσαμε το Στέφανο Κατσίμπα, συνιδρυτή του MyJobNow, να μας πει γιατί ξεχώρισε την αίτηση της Έφης: «Παρότι ήταν συνοπτική, η Έφη κατάφερε να δώσει σε μια πρόταση μεγάλο όγκο πληροφοριών. Έδειξε ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα και μπορεί να μας προσφέρει έξτρα γνώση που δεν έχει να κάνει με τη θέση της (customer service.) Επίσης, έδειξε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εκείνην η σωστή επικοινωνία και η συνεργατικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, οπότε υπέθεσα ότι θα έχει ανεπτυγμένα soft skills. Τέλος, έδειξε ότι έχει απαιτήσεις από τον εργοδότη της, λογικές και θεμιτές, γεγονός που είδα θετικά, αφού κατάλαβα ότι έχω να κάνω με έναν άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να δουλεύει σε ένα υγιές επαγγελματικό περιβάλλον.»

Επικοινωνία με τον εργοδότη

Αφού σας επιλέξει ο εργοδότης, μπορείτε να ξεκινήσετε επικοινωνία για να κανονίσετε συνέντευξη, κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο που θα εργαστείτε. Όμοια με τη δημιουργία του προφίλ σας, και σε αυτό το στάδιο πρέπει να είστε συστηματικοί και αξιόπιστοι. Πολλοί εργοδότες ολοκληρώνουν τη διαδικασία του πρώτου φιλτραρίσματος σε μερικές μόνο ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας ακόμη και μια ημέρα μετά την υποβολή της αίτησής σας. Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι η συνέπεια σε αυτήν την πρώτη επικοινωνία θα σας δώσει έξτρα πόντους στα μάτια του εργοδότη. Γι' αυτό, καλό είναι να τσεκάρετε την εφαρμογή κάθε λίγη ώρα για να δείτε εάν έχετε νέα από κάποιον εργοδότη. Όμοια με το κείμενο αυτοπαρουσίασης, στο διάλογό σας με τον εργοδότη να είστε ευγενικοί, περιεκτικοί και συνεργάσιμοι. Αποφύγετε τα greeklish και την υπερβολική οικειότητα όταν απαντάτε στα μηνύματά του. Εάν σας προτείνουν ραντεβού, αποδεχτείτε την πρόταση και μην αφήνετε τον εργοδότη να περιμένει. Σε περίπτωση που κανονίσετε κάποιο ραντεβού και προκύψει συνεννόηση με άλλον εργοδότη για συνέντευξη την ίδια ώρα και ημέρα, κανονίστε εκ νέου ραντεβού αναφέροντας το λόγο της αλλαγής. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιστείτε σε κανονισμένο ραντεβού διατρέχετε τον κίνδυνο να τιμωρηθείτε γι' αυτήν σας την ασυνέπεια!

Συζητήσαμε όλα τα παραπάνω ζητήματα με υπαλλήλους του MyJobNow, προκειμένου να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα των διαδικασιών. Ο Γιάννης, προγραμματιστής, βρίσκεται στην εταιρία από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της και έχει μια πολύ σαφή εικόνα για τα προφίλ των χρηστών:

«Η εφαρμογή είχε στηθεί από την αρχή με μια tinder-like λογική, με την έννοια ότι η ταχύτητα είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό του MyJobNow. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέφτει η ποιότητα του προφίλ. Υπήρξαν και κάποια σχεδιαστικά λάθη τον πρώτο μήνα λειτουργίας της εφαρμογής, όμως στην πορεία έγινε γρήγορα σαφές ότι η ποιότητα του προφίλ παίζει τεράστιο ρόλο. Ο λόγος που αφήσαμε ανοιχτό το τι λέει ο καθένας για τον εαυτό του είναι ότι εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να παρουσιάσει κανείς τη βιογραφία του όπως επιθυμεί, σε σύγκριση με πιο παραδοσιακά φορμάτ. Κατά τα άλλα, νούμερο ένα είναι το βίντεο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μου ένα προφίλ με βίντεο έχει 27% περισσότερες πιθανότητες να γίνει shortlisted και 18% να προσληφθεί σε σχέση με ένα προφίλ χωρίς βίντεο. Σκέψου, επίσης, ότι σχεδιαστικά το βίντεο χτυπάει πιο έντονα στο μάτι του εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι έτσι όπως είναι στημένη η εφαρμογή, πριμοδοτείται το βίντεο σε σύγκριση με τη φωτογραφία. Όσον αφορά τις φωτογραφίες, η ποιότητα έχει ανέβει αισθητά, όμως καλό είναι να τηρεί κανείς κάποια στάνταρ. Στο κείμενο αυτοπαρουσίασης, ειδικά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας, πολλοί υποψήφιοι δεν γράφανε τίποτα, πράγμα που τους έβγαζε σχεδόν αυτόματα εκτός διαδικασίας επιλογής. Θεωρώ ότι όσο πιο συστηματικός είσαι σε αυτό το κείμενο, τόσο πιθανότερο είναι να γίνεις shortlisted, χωρίς όμως να έχω συγκεκριμένα στοιχεία γι αυτό το θέμα, όπως έχω για το βίντεο. Επίσης, πρέπει να προσέχουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν γιατί σε αρκετές περιπτώσεις το ύφος είναι πολύ ανεπίσημο. Σίγουρα, δεν πρέπει να μπει κανείς στη λογική του να ανεβάσει εκτενές βιογραφικό σε pdf, γιατί ο εργοδότης θέλει ακριβώς να αποφύγει το παλιομοδίτικο αυτό μέσο. Σκέψου ότι για τον εργοδότη ένα pdf είναι μια αρνητική εμπειρία. Γενικά, σχεδιάζουμε διάφορες καινούριες λειτουργίες που θα βελτιώσουν την εμπειρία του εργαζόμενου».

Ο Τόλης, η Έφη και η Γεωργία, από το τμήμα του customer service, έχουν καθημερινή, προσωπική επικοινωνία με τους εργοδότες που χρησιμοποιούν το MyJobNow και σίγουρα είναι οι άνθρωποι με την περισσότερη και πιο έγκυρη πληροφορία για τους εργοδότες. Καταγράφουν παράπονα, γνωρίζουν τα προβλήματα εργοδοτών και εργαζομένων και έχουν εποπτεία της εμπειρίας της χρήσης της εφαρμογής και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη.

Τόλης: «Οι εργοδότες χρειάζονται πιο προσεκτικά δημιουργημένα προφίλ. Πολύ συχνά μου αναφέρουν ότι κάποιοι υποψήφιοι δεν δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν. Ένα πρόβλημα που είχαμε παλιότερα, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά, είναι η μη εμφάνιση σε κανονισμένο ραντεβού, οπότε θα έλεγα στους υποψήφιους να μην κάνουν ποτέ αυτό το λάθος! Επίσης, ορισμένοι υποψήφιοι δεν σήκωναν τα κινητά τους επειδή είχαν συνηθίσει από την προσωπική τους ζωή να μην απαντάνε σε άγνωστα νούμερα. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει και με τους εργοδότες, αλλά, πλέον, σπάνια λαμβάνουμε τέτοιες παρατηρήσεις.»

Έφη: «Υπάρχουν, ή τουλάχιστον υπήρχαν, δύο κατηγορίες εργαζομένων. Αυτοί που έκαναν μία το πολύ δύο αιτήσεις και περίμεναν να λάβουν απάντηση πριν προχωρήσουν στις επόμενες. Αυτοί που έκανα μαζικά αιτήσεις που μπορεί να έφταναν και τις 20 την ημέρα. Παρατηρήσαμε ότι αυτό το μοντέλο δεν λειτουργούσε γιατί οι υποψήφιοι της δεύτερης κατηγορίας δεν είχαν χρόνο να διαχειριστούν τον όγκο της πληροφορίας που έπρεπε να διαχειριστούν. Ως εκ τούτου, πολλοί ξεχνούσαν να απαντήσουν σε κάποιους εργοδότες, άλλοι απαντούσαν απότομα και άτσαλα σε κάποιους άλλους (λαμβάναμε συχνά αυτό το σχόλιο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του MyJobNow) και άλλοι δεν εμφανίζονταν καν στις συνεντεύξεις! Η συμβουλή μου στους εργαζόμενους είναι να φροντίζουν την επικοινωνία τους με τους εργοδότες. Να μην είναι βιαστικοί, να μην είναι ασυνεπείς, να δείχνουν διάθεση και να φροντίζουν την ομαλή επικοινωνία.»

Γεωργία: «Το φαινόμενο της μη εμφάνισης σε ραντεβού ήταν αρκετά σύνηθες τον πρώτο καιρό, όμως πλέον σπανίζει. Σίγουρα πρέπει να το αποφεύγουν οι εργαζόμενοι, γιατί σε αυτήν την περίπτωση απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν τη δουλειά. Κατά τα άλλα, ειδικά οι εργαζόμενοι στο ντελίβερι δεν πρέπει να ξεχνούν να αναφέρουν ότι έχουν δίπλωμα οδήγησης μηχανής!»

Δημήτρης: «Μίλα αναλυτικά για τα soft skills σου. Είναι βασικό προσόν για έναν επαγγελματία της εστίασης να μπορεί να διαχειριστεί ανθρώπους. Εκεί πρέπει να γίνεις αναλυτικός, να πείσεις τον εργοδότη ότι οι προηγούμενες επαγγελματικές εμπειρίες σου σε εμπλούτισαν σαν επαγγελματία. Να είσαι συνεπής στην επικοινωνία, ξεκίνα να χρησιμοποιείς calendar για να μην χάνεις ποτέ συναντήσεις και ραντεβού! Στην εποχή που ζούμε η πληροφορία κυκλοφορεί πολύ γρήγορα και η αρνητική πληροφορία (ασυνέπεια στην επικοινωνία, μη εμφάνιση σε ραντεβού για συνέντευξη) διαδίδεται γρηγορότερα απ' ότι νομίζουμε. Να μην ξεχνάς ότι η συνέπεια είναι το μεγαλύτερο προσόν για έναν επαγγελματία»

Διαβάστε ακόμα: