blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Τι είναι καλύτερο; Πρόσληψη δύο εργαζομένων ή ενός για 6ήμερη θέση ;

Δύο γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα όσον αφορά την εργασία στα περισσότερα πόστα στο χώρο της εστίασης: Οι ώρες είναι πολλές Η δουλειά είναι απαιτητική Οπότε είναι λογικό ένα οργανικό πόστο να σπάει σε πολλές βάρδιες. Στο MyJobNow μιλήσαμε με πελάτες μας και είδαμε ότι είναι διχασμένοι στην ερώτηση: Τι προτιμάτε, δύο υπαλλήλους με τριήμερη εργασία ή έναν με 6ήμερη;

Ας το δούμε το θέμα μέσω παραδείγματος 2 παρόμοιων επιχειρηματιών με ακριβώς αντίθετες απόψεις στο θέμα.

Ο Κώστας και ο Νότης (δεν είναι πραγματικά ονόματα) έχουν και οι 2 cocktail-bar στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Τα δύο καταστήματα έχουν αρκετά μεγάλη επιτυχία, καθώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο να δημιουργήσουν ιδιαίτερο και ποιοτικό περιβάλλον για τους πελάτες τους. Στα πλαίσια της αύξησης της κίνησης, επιθυμούν και οι δύο να ανοίξουν άλλο ένα πόστο στο μπαρ (6 μέρες την εβδομάδα). Η θέση είναι απαιτητική όσον αφορά και το φόρτο αλλά και την γνώση που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος για τα προϊόντα του εκάστοτε μαγαζιού. Εκεί λοιπόν παρατηρείται διαφορά μεταξύ τους: ο Κώστας ψάχνει για έναν μπάρμαν που θα δουλεύει 6ήμερο και ο Νότης για δύο μπάρμαν που θα δουλεύουν τρεις μέρες έκαστος. Εν τούτοις, και οι δύο έχουν θέσει παρόμοιο προϋπολογισμό ως προς τις πληρωμές των εργαζομένων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι νέοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν με τις ίδιες ώρες, οπότε είναι ενδιαφέρον να δούμε τις οπτικές τους.

“Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τον σωστό άνθρωπο για την δουλειά, πόσο μάλλον δύο”, εξηγεί ο Κώστας. “Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι μπάρμαν έχουν πολλές επιλογές ως προς τις θέσεις εργασίας. Άλλωστε, οι μπάρμαν περνάνε σχεδόν όλη τους τη μέρα στη δουλειά, και για αυτό πολλοί θα προτιμήσουν την πλήρη απασχόληση από ένα εργοδότη αντι για 2 δουλειές part-time. Επιπλέον, λόγω της συνεχούς παρουσίας τους θα γίνουν γνωστοί στον κόσμο που έρχεται, είτε είναι θαμώνες είτε έρχονται πρώτη φορά ενώ θα αποτελούν οικεία ‘πρόσωπα’ του μαγαζιού.

“Δύο είναι καλύτεροι από έναν”, προτείνει ο Νότης. “ Η θέση είναι πολύ απαιτητική, και δεν μπορεί ένας άνθρωπος να δουλεύει 6 μέρες την εβδομάδα με αυτούς του ρυθμούς για πολύ καιρό. Θα κουραστεί και θα φύγει και θα είμαι πάλι στο μηδέν. Επιπλέον, το πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον, καθώς ο καθένας τους διαθέτει διαφορετική προσωπικότητα και οι πελάτες θα είναι περισσότεροι και θα προέρχονται από διάφορα περιβάλλοντα. Επίσης δεν βάζω όλα μου τα αυγά σε ένα καλάθι. Με 2 άτομα να μοιράζονται τη θέση υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καλύπτονται ανάγκες που προκύπτουν και σε περίπτωση που ο ένας φύγει θα υπάρχει ο άλλος για να καλύψει το κενό βραχυπρόθεσμα καθώς και να εκπαιδεύσει ένα νέο άτομο. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να θελήσουν να πάνε σε ένα πόστο με περισσότερα ημερομίσθια”.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν υπέρ και κατά και για τις δύο επιλογές. Λίγα άτομα σημαίνει επιχειρησιακή ευκολία αλλά κουραστικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, ενώ περισσότερα άτομα σημαίνει διαχειριστική περιπλοκότητα αλλά μικρότερες πιθανότητες να φύγει κάποιος λόγω απαιτητικών συνθηκών.

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση τους; Τι πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας επιχείρηση;

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας δωρεάν πατώντας στο ανάλογο σύνδεσμο:
Για Android κινητά – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myjobnow.android&hl=en_US
Για iPhone κινητά – https://itunes.apple.com/gr/app/myjobnow/id1331874064?mt=8

Διαβάστε ακόμα: