blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Το δίλημμα του αιώνα: Ο αξιαγάπητος και άπειρος ή ο ικανός αλλά αντιπαθητικός;

Σε κάθε επιχείρηση, εργοδότες και εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με διάφορους τύπους ανθρώπων. Αυτές οι διαφορετικές προσωπικότητες συνθέτουν το δυναμικό της εταιρείας, ο καθένας με τις ικανότητες και τις αδυναμίες του. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει και από τον τομέα της εστίασης.

Εδώ, όμως, είναι που τίθεται και το βασικό πρόβλημα: Ο τομέας της εστίασης επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που θα προσλάβετε θα πρέπει να είναι ευγενικοί. Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα των προϊόντων πρέπει να είναι υψηλή, για αυτό και χρειάζονται οι ικανότεροι στον τομέα τους. Τι γίνεται, όμως, όταν μπαίνουν οι προσωπικές συμπάθειες στη μέση, και ο εργοδότης βρίσκεται στη δύσκολη θέση να διαλέξει ανάμεσα σε έναν συμπαθητικό υποψήφιο που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο καλά στη δουλειά ή σε έναν ικανό που εγείρει την αντιπάθειά του;

Αυτό το δίλημμα θα ταλαιπωρήσει κάθε εργοδότη πολλές φορές στη ζωή του. Κάθε άνθρωπος διαθέτει προτιμήσεις και στερεότυπα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αντικειμενικότητά του και να καθορίσουν τις επιλογές του. Για αυτό τον λόγο, ρωτήσαμε τους πελάτες μας για τη γνώμη τους.

Για παράδειγμα, το δίλημμα αυτό απασχολεί τους συνεταίρους ενός εστιατορίου, τον Νίκο και τη Μαρία, οι οποίοι θέλουν να βρούν προσωπικό για μάγειρα. Από όλους αυτούς που κάλεσαν σε συνέντευξη, καταλήγουν σε δύο υποψηφίους: τον Τάκη και τον Γιώργο. Πέρασαν και οι δύο από μία δοκιμαστική μέρα στη δουλειά. Είναι δύσκολη η επιλογή. Οι δύο συνεργάτες θέτουν τις απόψεις τους επί τάπητος:

«Πιστεύω ότι ο Τάκης μας ταιριάζει καλύτερα», λέει ο Νίκος. «Είναι ιδιαίτερα φιλικό παιδί με όρεξη για δουλειά. Τον γνωρίζω από τότε που πηγαίναμε στην ίδια σχολή μαγειρικής, ήταν ένα έτος μικρότερος από μένα. Θεωρώ ότι ως οικογενειάρχης θέλει πολύ τη δουλειά, οπότε πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία. Δεν αμφιβάλλω για τις ικανότητες του Γιώργου, αλλά δε μου άρεσε το ότι δεν ήρθε στην ώρα του, ενώ ο απόμακρος χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να λειτουργεί καλά μέσα στην ομάδα. Επιπλέον, είναι και ευέξαπτος. Όπως βλέπεις, αν προσληφθεί ο Γιώργος, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε εργαζομένους, καθώς δεν φαίνεται να είναι συνεργάσιμος”.

«Σέβομαι την άποψή σου», απαντά η Μαρία, «αλλά θα προτείνω τον Γιώργο, γιατί φαίνεται ότι είναι άνθρωπος που ξέρει πάρα πολύ καλά τη δουλειά και φτιάχνει πιάτα με εξαιρετική ακρίβεια. Έχω δοκιμάσει τις συνταγές του σε ένα εστιατόριο που δούλευε παλιότερα, και μπορώ να πω ότι δεν είναι τυχαίο το όνομα που έχει αποκτήσει στην πιάτσα, έχοντας εξαιρετικές κριτικές. Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς ο Τάκης δεν τα πάει καλά με τις δοσολογίες στα γλυκά, και μάλιστα υπήρξαν παράπονα, ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα στους γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι αν τον προσλάβουμε αντί για τον Γιώργο, και θα χάσουμε πελάτες και το μενού θα είναι σχετικά περιορισμένο”.

Είναι φανερό ότι η πρόσληψη του αξιαγάπητου και άπειρου μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην ομάδα, καθώς το άτομο αυτό, παρά την έλλειψη ικανοτήτων, είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους και να εκτελέσει τις εντολές. Εν τούτοις, υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων λόγω ανεπάρκειας στις απαραίτητες δεξιότητες, η οποία δεν είναι πάντα εύκολο να καλυφθεί με εκπαίδευση.

Από την άλλη πλευρά, ο ικανός αλλά αντιπαθητικός θα προσφέρει πολλά στην επιχείρηση και υψηλή ποιότητα στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά η φήμη και η πελατεία της. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος έλλειψης συνεργασίας και συγκρούσεων, ενώ είναι πιθανόν το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί να μειώσει την απόδοση των εργαζομένων και να ωθήσει σε παραιτήσεις.

Εσείς ποια απάντηση θα δίνατε στο προαιώνιο ερώτημα;

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας δωρεάν πατώντας στο ανάλογο σύνδεσμο:

Για Android κινητά – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myjobnow.android&hl=en_US

Για iPhone κινητά – https://itunes.apple.com/gr/app/myjobnow/id1331874064?mt=8

Διαβάστε ακόμα: