blog post image

Διαβάστε το σε 3 λεπτά

Τζένη Μποτσάι: από τη σχολή τουριστικών σπουδών στις ρεσεψιόν της Μυκόνου

Η τζένη είναι μια νεαρή επαγγελματίας του τουρισμού. Είναι 23 χρονών και δουλεύει ρεσεψιόν τα τελευταία δύο χρόνια. Μας μίλησε για τις προκλήσεις του επαγγέλματος και τα μελλοντικά της σχέδια. Την ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο της.

- Τζένη που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Άνω γλυφάδα.

- Πότε ξεκίνησες να σκέφτεσαι ότι θέλεις να ασχοληθείς με τα τουριστικά;


Είχα μια κουβέντα με έναν καθηγητή μου όταν ήμουν στην τρίτη λυκείου, και αυτός μου ανέφερε τη σχολή που τελικά επέλεξα. Μόλις τελείωσα το σχολείο δούλεψα για κάποιο χρονικό διάστημα στο κομμωτήριο της θείας μου. Καθότι δεν πρόλαβα τις προθεσμίες για να κάνω αίτηση το 2015, δούλεψα για ένα χρόνο σε φούρνο. Ξεκίνησα τουριστικά στην ΟΤΕΚ αναβύσσου το 2016. Η σχολή είναι διετούς διάρκειας και το καλοκαίρι μετά το κάθε έτος κάνεις πρακτική άσκηση σε ελληνικά ξενοδοχεία.

- Η δουλειά της ρεσεψιονίστ έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με την επικοινωνία. Είχες από μικρή κάποια έφεση σε αυτό το κομμάτι;

Δεν θα το έλεγα! Μέχρι την πρώτη γυμνασίου ήμουν αρκετά αντικοινωνική. Τότε, εντάχθηκα σε μια τοπική θεατρική ομάδα, γεγονός που με βοήθησε να γίνω πιο ανοιχτός και κοινωνικός άνθρωπος. Εκεί έκατσα πέντε χρόνια. Μου άρεσε πολύ που επικοινωνούσα με συνομηλίκους μου και περνούσαμε χρόνο συζητώντας τα προβλήματά μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία κατάλαβα ότι με ενδιαφέρει πολύ ο ανθρώπινος παράγοντας και άρχισα να σκέφτομαι το επαγγελματικό μου μέλλον με αυτούς τους όρους. Μεγάλωσα σε μια σχετικά συντηρητική οικογένεια. Θυμάμαι ότι η συμμετοχή στη θεατρική ομάδα ήταν για εμένα ένας τρόπος να μπορώ να φεύγω από το σπίτι, αφού, μετά τα δεκαπέντε μου, τσακωνόμουν συχνά με τον πατέρα μου για να βγω από το σπίτι. Στην ομάδα γνώρισα και τον καλύτερο φίλο μου, ο οποίος με συμβούλευε για το πώς να επικοινωνώ με την οικογένειά μου.

- Οπότε τότε άρχισες να σκέφτεσαι ότι στο μέλλον θα ήθελες να ασχοληθείς, με την ευρεία έννοια, με την επικοινωνία;


Βεβαίως! Αρχικα, κατάλαβα ότι η τυπική δουλειά γραφείου, δεν είναι για εμένα. Επίσης, κατάλαβα ότι η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η καθημερινή συναναστροφή με αγνώστους ήταν κάτι που θα με ικανοποιούσε. Σκέφτηκα να γίνω αεροσυνοδός, αλλά με απέτρεψε το δύσκολο lifestyle και οι μικροί μισθοί.

- Στη σχολή επέλεξες από τη αρχή την ειδικότητα της ρεσεψιόν;


Άκου να δεις. Στη σχολή υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Το σέρβις, η ρεσεψιόν και η οροφοκομία είναι η πρώτη. Μαγειρική είναι η δεύτερη και ζαχαροπλαστική η τρίτη. Εγώ επέλεξα την πρώτη με έμφαση στο κομμάτι της υποδοχής. Το φορμάτ έχει ως εξής: κάθε εβδομάδα μετά τα μαθήματα κάνεις μια μίνι «πρακτική άσκηση.» Η σχολή παλιότερα λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο, οπότε έχει διατηρήσει τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Μετά τα μαθήματα λοιπόν, ξεκινάει η βιωματική άσκηση. Πηγαίνεις στο εστιατόριο και εξασκήσε σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το ίδιο κάνεις και στα δωμάτια, στο κομμάτι του room service και του housekeeping. Άλλο παράδειγμα, όταν είχαμε τις ημέρες καριέρας υποδεχόμασταν οι φοιτητές τους διάφορους ξενοδόχους, σαν να ήταν πελάτες. Ήταν ένα hands-on μοντέλο, το οποίο κατά την άποψή μου έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

- Οι γονείς σου σε στήριξαν σε αυτήν την επιλογή;

Ναι, απόλυτα. Πάντα μου έλεγαν να κάνω αυτό που θέλω, αρκεί να με ικανοποιεί και να μπορώ να βιοποριστώ από αυτό. Παρά το γεγονός ότι είναι συντηρητικοί -ο πατέρας μου, για να καταλάβεις, είναι στρατιωτικός και ήθελε να ακολουθήσω το μονοπάτι του- με στήριξαν στην επιλογή μου.

- Βίωσες ποτέ ρατσισμό λόγω καταγωγής;

Ποτέ. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει και με την περιοχή που μεγάλωσα, αλλά σίγουρα έχει να κάνει με τη δική μου στάση. Κάθε φορά που με ρωτούσε κάποιος από πού είμαι του απαντούσα από την Αλβανία, χωρίς να νιώθω ντροπή ή συστολή. Αντίθετα, το έριχνα και λίγο στην πλάκα για να κόψω αντιδράσεις! Επίσης, δεν άφηνα χώρο για να ειπωθεί κάτι παραπάνω. Η μικρή μου αδερφή είχε μεγαλύτερες δυσκολίες και πιστεύω ότι την έχω βοηθήσει για να μην την δυσκολεύουν αυτά τα ζητήματα. Μια φορά, ας πούμε, έκανα καβγά με κάποιους συμμαθητές της που την είχαν χτυπήσει. Ήταν αρκετό για να μην την ενοχλήσουν ξανά.

- Μετά από τις σπουδές πώς ξεκίνησες να δουλεύεις?

Την πρώτη χρονιά δούλεψα σεζόν, ως πρακτικάριος, σε ξενοδοχείο της Μυκόνου και μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά. Η ρεσεψιόν είναι δύσκολη θέση και αν δεν αποκτήσεις αέρα, σε δυσκολεύει η έκθεση. Επίσης, εγώ είχα να αντιμετωπίσω και την απρεπή συμπεριφορά του προϊσταμένου μου. Άκουγα υπονοούμενα, λάμβανα μηνύματα και όλα τα σχετικά. Με πίεσε πολύ αυτή η κατάσταση, αλλά την αντιμετώπισα με αυτοπεποίθηση. Σε ένα από τα σχόλια απάντησα πολύ δυναμικά και κατάφερα να κόψω τον αέρα στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Κατά τα άλλα, είχα καλούς συναδέλφους που με προστάτευαν και με συμβούλευαν. Ειδικά οι άντρες συνάδελφοι ήταν πολύ συνεργάσιμοι και ευθείς. Από την άλλη, η συνεργασία μου με τις γυναίκες ήταν αρκετά πιο δύσκολη. Αυτό που έμαθα από την πρώτη μου χρονιά στη Μύκονο ήταν ότι πρέπει να αντιμετωπίζω τις επαγγελματικές δυσκολίες με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Στο τέλος της σεζόν ήμουν πλέον σε θέση να διαχειρίζομαι τους δύσκολους πελάτες, χωρίς να αγχώνομαι και να τους κάνω να νιώθουν άβολα.

- H δεύτερη σεζόν πώς κύλησε;

Πολύ ομαλά! Ήταν η δεύτερη χρονιά που δούλευα στη Μύκονο και πλέον ένιωθα άνετα να δώσω συμβουλές στους πελάτες, να τους προτείνω μέρη να επισκεφθούν και όλα τα σχετικά. Είχα μια σχετική άνεση και κάποιον αέρα όταν μιλούσα στους πελάτες. Η αυτοπεποίθησή μου ήταν σε αρκετά καλά επίπεδα και οι πελάτες έμεναν ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες που τους προσέφερα.

- Τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο στη δουλειά;

Θα ακουστεί εντελώς κλισέ, αλλά η απάντηση είναι να φεύγει ο πελάτης ευχαριστημένος. Από την πρώτη μου χρονιά στη Μύκονο έχω κάνει φίλους, πελάτες μου από το ξενοδοχείο, από τον Λίβανο και το Ισραήλ μέχρι την Καλιφόρνια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε αυτή τη δουλειά πρέπει να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου για να είσαι καλός επαγγελματίας και να ξέρεις να σέβεσαι τα όρια του πελάτη σου, όταν επικοινωνείς μαζί του. Επίσης, πρέπει να είσαι δοτικός και να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου. Εγώ θέλω πάντα να θυμάται ο πελάτης ότι με γνώρισε και να μην λέει απλώς ότι η εξυπηρέτηση στο τάδε ξενοδοχείο ήταν πολύ καλή.

- Μια τελευταία κουβέντα για τα μελλοντικά σου σχέδια;

Θέλω να ταξιδέψω και να δουλέψω εκτός Ελλάδας. Το όνειρό μου είναι να δουλέψω στη Βηρυτό! Από άποψη επαγγελματικής εξέλιξης, θα ήθελα να δουλέψω στο Άμστερνταμ. Από την έρευνα που έχω κάνει, έχω καταλάβει ότι το επίπεδο επαγγελματισμού είναι εξαιρετικό. Σου προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης, σου δίνουν κίνητρο για να είσαι συνεπής και δημιουργικός στη δουλειά σου, σε ωθούν να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω και τα επόμενα χρόνια θα βελτιώνομαι συνεχώς σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος. Επίσης, θέλω να γνωρίσω άλλες κουλτούρες και άλλους τρόπους σκέψης, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν βρίσκεσαι στον ίδιο τόπο σε όλη σου τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα: